Срина се сайтът на Народното събрание. От парламента обясниха, че

...
Срина се сайтът на Народното събрание. От парламента обясниха, че
Коментари Харесай

Аматьорска хакерска атака срина сайта на парламента

Срина се уеб сайтът на Народното събрание. От Народното събрание обясниха, че страницата в интернет не е била налична нощес по механически аргументи. Хакери обаче, нарекли се " анархистите ", оповестиха, че са виновни за офанзивата.

Вчера следобяд редица медии получиха мейли за идна хакерска офанзива на уеб страницата на Народното събрание. Той фактически спря да работи вечерта, само че от пресслужбата на Народното събрание обясниха, че имало проблем със сървъра и след рестартирането му той възстановил работа.

В писмо до bTV група под името " анархистите " разгласи като претекст за офанзивата взаимност с митингите в страната във връзка изявлението Валери Симеонов, както и неодобрение от позиция на заместител ръководителя на комисията за финансов контрол, който дава отговор и за застрахователния бранш.

Експертът по киберсигурност Ваня Палейкова счита, че офанзивата към уеб страницата е аматьорска. " Съдейки по размера и метода на осъществяване, тя е от нискобюджетните – това е 7 $ на час или пет литра нафта е коствало на тези анархисти да извършат офанзивата ", сподели Ваня Палейкова.

От ГДБОП нямат сигнал за сходна офанзива и напомнят, че за такава активност се носи наказателна отговорност. " Една такава активност – дифейс на уебсайт на институция, от проведена незаконна група се санкционира с отнемане от независимост от 5 до 8 години, тъй че не е безвредно да се заиграват с подобен вид дейности ", сподели Явор Колев.

Двата уеб страницата, посочени като цел – на Народното събрание и финансовия контрол, действат обикновено, само че нямат документ за сигурност.

Българските институции не престават да употребяват незащитени уеб сайтове

Наша инспекция преди два месеца сподели, че 3 министерства и 14 организации нямат документи за сигурност на уеб страниците си. Дори след срутва на комерсиалния указател, уеб сайтът на Агенцията по вписвания продължава да е без документ.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР