Срещу украинския самолет, свален сутринта на 8 януари след излитане

...
Срещу украинския самолет, свален сутринта на 8 януари след излитане
Коментари Харесай

Не една, а две ракети са поразили украинския самолет

Срещу украинския аероплан, свален сутринта на 8 януари след политане от техеранското летище, са били изстреляни две ракети - това демонстрира видеозапис, оповестен в обществените мрежи във вторник, съобщи радио " Свободна Европа ".

Автентичността на видеото е доказана от екип на " The New York Times ".

На записа се вижда, че против лайнера са изстреляни две ракети през период от към 30 секунди, като и двете са го улучили. Самолетът не се е разпаднал във въздуха, само че е горящ и траекторията му демонстрира загуба на ръководство. Продължил е да лети още няколко минути преди да падне на земята.

Видеото е снимано от камера, инсталирана на покрива на къща в село, намиращо се на няколко километра от базата на Корпуса на стражите на ислямската гражданска война, откъдето са изстреляни ракетите. За изстрелването им е употребен зенитно-ракетен комплекс " Тор ", съветско произвеждане.

Още преди тези разкрития проверяващата група Bellingcat излезе с информация, че ракетите са били две.

Техеран твърди, че самолетът е свален поради неточност на военните, които са го помислили за крилата ракета.

Иранската организация FARS заяви, с позоваване на управляващите, че е задържан създателят на първото оповестено видео, от което стана ясно, че самолетът е улучен от ракета. Активистът Нариман Гариб, който първи популяризира записа, предаден му от източник в Иран, написа в мрежата, че в действителност иранските управляващи са арестували различен човек, а неговият източник е в сигурност.

Припомняме, всички 167 пасажери и деветимата членове на екипажа починаха. Самолетът изхвърчал от иранската столица в 06:10 ч. локално време и минути по-късно е липсващ от радарите. Сред починалите има 82-ма ирански жители, 63-ма канадци, 11 украинци (включително деветимата членове на екипажа), 10 шведи, четирима жители на Афганистан, трима германци и трима британци. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР