Срещу тези, които смятат, че нейното съществуване ще донесе големи

...
Срещу тези, които смятат, че нейното съществуване ще донесе големи
Коментари Харесай

Изкуственият интелект: едно от най-великите изобретения или „по-опасен от ядрени бойни глави“?

Срещу тези, които считат, че нейното битие ще донесе огромни изгоди, са тези, които настояват, че би трябвало да се предотврати такова бързо развиване. Илон Мъск, един от съоснователите на едно от най-популярните приложения за изкуствен интелект като ChatGPT, който също организира проучвания в региона на изкуствения разсъдък, е един от забележителните измежду тези с противоположни отзиви. И по този начин, за какво изкуственият разсъдък се трансформира в нещо толкоз ужасно?

 

Изкуственият разсъдък се смята за едно от най-великите изобретения в историята на човечеството, което открива необятни хоризонти за развиването на технологиите. Тази огромна мощ обаче идва и с огромна отговорност. Потенциалното развиване и трансформиращият темперамент на изкуствения разсъдък в процеса на неговото развиване могат да дадат опция за позитивна приложимост, както и да разкрият благоприятни условия за негативни резултати.

 

Ние създадохме своя боязън

 

За тези, които не са част от света на изкуствения разсъдък или не работят доста тясно с него, тази технология носи със себе си усещания за боязън, подозрение и неустановеност за бъдещето. Като се има поради, че " завладяването на човечеството " е в основата на филмите, в които изкуственият разсъдък е тематика, този боязън в по-голямата част от обществото е неминуем край.

 

По подигравка на ориста тези уплашени и подозрителни хора са същите, които употребяват лицево различаване, с цел да отключват телефоните си, ревизират банковите си сметки посредством телефоните си или употребяват изкуствен интелект всеки ден, с цел да намерят най-хубавия маршрут.

 

Техният създател счита, че това би трябвало да бъде спряно!

 

Най-изненадващото обаче е, че през последните дни той се трансформира в един от най-големите съперници на изкуствения разсъдък и е един от създателите на концепцията за изкуствен интелект, една от най-бързо разрастващите се стратегии за изкуствен интелект напоследък, като съобщи: " Един от най-големите опасности за бъдещето на цивилизацията е изкуственият разсъдък. "

 

Човек, който има компания за изкуствен интелект и даже построява самостоятелната технология на личната си автомобилна марка със система за изкуствен интелект... Илон Мъск!

 

" Много по-опасен от нуклеарни бойни глави! "

 

Компанията, създала ChatGPT, е основана за първи път през 2015 година със стъпките, подхванати от Илон Мъск и Сам Алтман, а през 2018 година Мъск напусна партньорството, като трансферира акциите си в компанията.

 

В настоящия миг известният милиардер, притежател на Tesla, SpaceX, Twitter и Neurolink, се трансформира в име, което предизвестява за заплахите от неограниченото развиване на изкуствения разсъдък.

 

В една от речите си той даже стигна по-далеч и употребява за изкуствения разсъдък израза " По-опасен от нуклеарните бойни глави ".

И по този начин, каква е мисълта зад тези фрази на Мъск? Подчертава се, че повода за смяната в дискурса на индивида, основал компанията Neurolink, която има за цел да достави хората с чип, ръководен от изкуствен интелект, като се намеси в мозъците им, е, че организацията им изостава пред бързо разрастващите се системи като ChatGPT и че има предпочитание да ръководи усещането за тях, до момента в който се пробва да ги настигне.

 

Психологията зад страха от ИИ

 

Страхът е заучено държание и ние можем да се превърнем в най-големия си зложелател, когато се сблъскаме с превъзмогването му. С напредването на технологиите продължителността на вниманието ни понижава. Започнахме да избираме по-кратки и по-бързи пътища за учене. Тъй като достъпът до тях стана по-лесен, равнището ни на приемливост и самообладание понижа.

 

Трябва да излезем от зоната си на комфорт, защото напъните, нужни за намиране и схващане на качествена информация, надвишават изгодите от елементарно получената наготово информация.

 

Тази липса на старания води и до липса на учене. Това в последна сметка се съчетава с липса на надзор върху самата идея или персоналните познания. Ако нещо остава непознато за нас или е отвън нашия надзор, ние се опасяваме от него.

 

Ето някои образци за тази неустановеност и бъдещи страхове...

 

Причина 1: Непълно схващане на работещата технология;

Неразбирането на нещо води до естествено съмнение към него. Инстинктите ни за самозапазване незабавно виждат всичко ново от най-лошия вероятен ъгъл. Промяната на гледната ни точка е допустима единствено когато се потвърди, че той не е цялостна опасност. Страхът от незнайното е доста по-силен, в сравнение с да се надигнем пред прочут зложелател, и това провокира този боязън, защото региона на изкуствения разсъдък се уголемява и е комплицирана идея, която доста хора се затрудняват да схванат изцяло по какъв начин работи.

 

Причина 2: Потенциал за злоупотреба;

Не бива да се не помни, че технологиите за изкуствен интелект са основани от хора и с тях може да се злоупотребява от злонамерени хора. Фактът, че изкуственият разсъдък е безчувствено " творение ", което в бъдеще може да бъде въоръжено, също се обрисува като един от страховете. С други думи, изкуственият разсъдък действително има капацитета да се трансформира в огромно оръжие в ръцете на хора, сходно на мозъците, които са почнали международните войни в предишното.

 

Причина 3: Потенциал да завладее човечеството;

Това е може би един от най-основните страхове, свързани с изкуствения разсъдък. Въстанието на роботите с изкуствен интелект, които разполагат с технологии за образование и превземат човечеството... Като се има поради бързото развиване на технологиите, оборудването на армията с изкуствен интелект, което пристигна дружно с опцията за въоръжаване, може би не е химера, която остава единствено във филмите. Докато проучването на изкуствения разсъдък сега към момента е единствено идея, може да се окаже, че хората изостават от компютрите и не са в положение да вървят в крайник с напредъка.

 

Причина 4: Възможност за заменяне на хората;

Възможно е изкуствените интелекти, които могат да се изправят против хората, да не бъдат основани скоро. Но е реалност, че те имат капацитета да заменят хората значително.

 

Страхът от изкуствения разсъдък измежду тези, които считат, че са видели образец за това завладяване при предходната вълна на автоматизация, се състои в това, че ще бъдат изместени от роботите с изкуствен интелект, които ще свършат тяхната работа. Всъщност в отчета на Goldman Sachs неотдавна беше оповестено, че с консолидираното на изкуствения разсъдък в бизнес бранша тази обстановка може да засегне до 300 млн. работни места по света. Ето за какво се акцентира, че са евентуални промени на пазарите на труда.

 

Можем ли да преодолеем страховете?

 

Технологията на изкуствения разсъдък е нещо доста повече от приложение за " чат ", което ни дава отговор, когато пишем, обратно на това, което се внушава с малко знания. Поради тази причина ще се научим да живеем с тези страхове и ще предприемем стъпки за освобождение от тях, като възприемем аспектите, които с течение на времето улесняват живота ни. Или пък, в случай че страховете ни се осъществен, може да има облекчение от неизбежното...

 

И двата типа изкуствен интелект и автоматизация са толкоз надълбоко вкоренени в живота ни, че не можем да ги спрем тъкмо в този момент. От уебсайтовете, в които търсим информация до мобилните ни телефони, от игрите на компютрите ни до чат приложението, с което беседваме, от развиването на колите, които караме, до обвързваните приложения...

 

Ето кои са изявените чатботове и приложения, поддържани от изкуствен интелект, които се употребяват в доста разнообразни области - от развлечения до обслужване на клиенти:

Chat GPT

netomy

atSpoke

WP-Chatbot

Microsoft Bot Framework

Alexa за бизнеса

Zendesk Answer Bot

Jasper Chat.

Гугъл Bard AI.

Character AI.

OpenAI Playground.

DialoGPT. /БГНЕС

 

Джем Йозенен за „ Хабертюрк “/БГНЕС
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР