Срещу слотове за разтоварване на 2 млн. мегаватчаса газ на

...
Срещу слотове за разтоварване на 2 млн. мегаватчаса газ на
Коментари Харесай

Гърция ще може да складира газ в Чирен срещу слотове за над в Ревитуса

Срещу слотове за разтоварване на 2 млн. мегаватчаса газ на терминала при остров Ревитуса България дава опция на Гърция да употребява хранилището в Чирен, където да складира 700 000 млн. мегаватчаса газ. 

Това излиза наяве от утвърждения от държавното управление Меморандум за съгласие сред енергийните министерства на България и Гърция. 

Целта на документа е укрепването на съдействието сред двете страни за гарантиране сигурността на доставките и съхранението на природен газ, в дух на взаимност и взаимопомощ, се споделя в държавното известие.

Меморандумът ще бъде подписан в осъществяване на регламент  на Европейски Съюз,  съгласно който  всяка страна, която не разполага с подземни уреди за предпазване на газ на нейна територия, би трябвало да поддържа стратегически запаси, равни на 15% от годишното си ползване в друга страна от Европейски Съюз.

Един или повече гръцки снабдители на националната система за транспорт на природен газ, ръководена от DESFA, би трябвало да се записват като консуматори на българската преносна система, както е планувано в Мрежовия кодекс на „ Булгартрансгаз ”. Така те ще могат да резервират потенциали за нагнетяване и рандеман в ПГХ „ Чирен ” за оптимален общ размер на предпазване от 0,7 тераватчаса (700 000 мегаватчаса).

От своя страна
слотове и потенциал за предпазване, както и съответният потенциал за регазификация от терминали в Гърция, могат да бъдат резервирани от един или повече български снабдители на националната газопреносна система, ръководена от „ Булгартрансгаз ”. Те ще употребяват полутечен природен газ за непосредствено доставяне на крайните консуматори на територията на България за оптимален общ годишен потенциал за регазификация от 2 тераватчаса (2 млн. мегватчаса).

Меморандумът ще бъде подписан за 12 месеца и ще влезе в действие след утвърждението му от Народното събрание на Република България, се споделя в известието на кабинета. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР