Срещу преизбирането на действащия президент са мобилизирани всички сили на

...
Срещу преизбирането на действащия президент са мобилизирани всички сили на
Коментари Харесай

Истинският противник на Радев

Срещу преизбирането на настоящия президент са мобилизирани всички сили на ГЕРБ и Движение за права и свободи. При ниска интензивност на подкрепилите Румен Радев успеха му може да бъде под въпрос. Ако завоюват президентството, ГЕРБ и Движение за права и свободи ще го употребяват, с цел да запазят това, което подсигурява безнаказаността им - контрола върху прокуратурата.
Най-болезнените загуби в политиката се случват, когато успеха наподобява сигурна. Балотажът на президентските избори тази неделя наподобява превдварително решен - Румен Радев има сериозна преднина от първия тур, само че това е единствено на пръв взор.
На този балотаж ще се сблъскаме с партийно проведения избор на картела на статуквото. Румен Радев
настоящия президент след първия тур на изборите

Особено след загубата на законодателната и (вероятно) изпълнителната власт смисъла на президентството за ГЕРБ и Движение за права и свободи е толкоз огромно, че те ще активизират всичко и всеки, с цел да завоюват. Румен Радев сподели, че президентството е значима институция с конституционна самодейност и опция да се опълчи на овладените прокуратура и елементи от съда, заради което последва щурма против прокуратурата на 9 юли 2020 година След това Радев показва, че президентът не е просто хартиен тигър - поддръжката му за митингите против статуквото и дейностите на служебните му кабинети започнаха развой на изсветляване на 12 години ръководство на модела ГЕРБ - Движение за права и свободи . Очевидно е също, че в случай че завоюва втори мандат, Радев ще продължи с дейната си роля в разрушаването на този модел, даже в случай че 47-ия парламент се окаже толкоз безплоден, колкото и предходните два тази година.

В случай че " Продължаваме промяната " съумеят да изградят работещо болшинство и стартират действителна промяна на правосъдната система, за ГЕРБ и Движение за права и свободи позицията на президента би дала опция да се опълчват. Ако изгубят и изборите за държавен глава, единственият им властови запас ще бъде в локалната власт. Това обаче, първо, е малко и, второ, надали ще продължи дълго. Следващите локални избори са след две години и възможностите на партиите с присъединяване в централната власт са доста по-големи.
Реклама
Основните опасности за Румен Радев в неделя са два:

ГЕРБ и Движение за права и свободи да активизират най-малко толкоз запас, колкото предходната неделя Сериозна част от гласоподавателите на настоящия президент да решат, че мачът е свирен и да не гласоподават на втория тур.

Привържениците на ГЕРБ към този момент са стимулирани да гласоподават, тъй като виждат опция за реванш след загубата предходната неделя, а и към момента дисциплинираните структури на партията вършат всичко допустимо, с цел да усилят поддръжката. Движение за права и свободи също пробват да натиснат оптимално своя електорат за втория тур. Това се случва изключително очевидно в Турция, където публични държавни чиновници агитираха българските изселници да гласоподават за Движение за права и свободи и като цяло се вижда, че Ердоган се включва в тукашната политика в интерес на придвижването. Сега организациите на Доган в Турция към този момент намерено приканват да се гласоподава за Анастас Герджиков. Натискът против Радев обаче не идва единствено извън.
Прокуратурата и КПКОНПИ работят обичайно. Някакви олигарси бяха разследвани, някакви средства бяха иззети. Анастас Герджиков
подкрепеният от ГЕРБ претендент пред "Нова "

При подаването на оставката си във вторник, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова откри огън по Румен Радев и го упрекна, че задкулисието на Българска социалистическа партия се е преместило в неговото служебно държавно управление, което незабавно сътвори спомагателна опорка за офанзивите на Герджиков против Радев. Жизненоважна за успеха на Радев ще бъде дейната поддръжка за него от Кирил Петков и Асен Василев от " Продължаваме промяната ", и то освен в обществените мрежи. Като спечелили в изборите и в електорален напредък, дуото от Харвард би трябвало да изиграе значима роля в убеждението на гласоподавателите, че борбата към момента не е предрешена.
Реклама Какво би могло да обърка сметките
Много ниска изборна интензивност на балотажа в неделя, когато няма да има и парламентарни избори като спомагателен мотивиращ фактор, би доближила електоралния капацитет на Герджиков и Радев. При сходен сюжет ще " натежат " по-твърдите и мобилизирани електорати, които се чака да са гласоподавателите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Част от електоратите са доста посърнали - ИБГНИ, Има Такъв Народ, " Демократична България ", даже до известна степен Българска социалистическа партия. С какъв тонус отиват да гласоподават? Избори нормално се печелят със структури, а партията със структури в тима на Радев е единствено Българска социалистическа партия. Отношенията там са проблематични и левицата не е в цветуща форма. А насреща са машините на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", проучва изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов пред " Капитал " след първия тур.

Неслучайно в първото си изказване след края на първия тур Радев прикани гласоподавателите си да останат мобилизирани в борбата против " партийно проведения избор на картела на статуквото ". Посланието е значимо, защото настоящият държавен глава на процедура взе половината от президентския избор на първи тур и част от гласоподавателите му може да решат, че мачът към този момент е решен, и по този начин да подценят финалния взлом. " ГЕРБ имаше на тези избори малко под 600 000 гласа. Движение за права и свободи към 340 000 гласа. Дори да се съберат всички дружно, не стигат 400 000 гласа. Освен това изискване - да се съберат всички, 1/3 от нашите гласоподаватели не би трябвало да излязат да гласоподават, което ми се коства като съвършената стихия ", разяснява в сряда пред bTV проф. Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет към президента и член на инициативния комитет на Румен Радев. Сметките на Маринов се удостоверяват, с изключение на в частта за съвършената стихия. С към този момент рекордно ниската изборна интензивност предходната неделя разновидността една забележителна част от гласоподавателите на Радев да не излязат и той да изгуби изборите, е вероятен .

За да се случи този сюжет обаче, и ГЕРБ, и Движение за права и свободи би трябвало да задействат изцяло структурите си в България и в чужбина. Според източници на " Капитал ", поискали да останат анонимни, изобщо не е дребен рискът да се повтори изборната интензивност в Турция, като задачата на Движение за права и свободи е да дават най-малко 300 000 гласа на Герджиков, 100 000 от които от Турция, т.е. да повторят резултата си от предходната неделя. За да се случи това обаче, би трябвало турската страна да задейства същата изборна машина, употребена предишния уикенд. Журналистът от уеб страницата " 24 Родопи " Илхан Андай разяснява в понеделник по БНР, че е ставало дума за масирана акция с " есемеси, основани платформи за изборите в България, с интензивно присъединяване на валийства, със обвързване на предприемачите да дадат отмора в понеделник на хората, които са дали своят вот " в интерес на Карадайъ и Движение за права и свободи. И Ердоган, и опозиционните партии са съдействали в тези старания.

Въпросът е дали Движение за права и свободи и Ердоган в последна сметка са подготвени да влагат същия запас в опит да спасят Бойко Борисов и модела на ръководство, който той символизира, и дали изселническите общности в Турция, които на първия тур гласоподаваха за " турския претендент " Карадайъ ще разпознаят Герджиков отново толкоз всеобщо. Дори и по този начин обаче, Движение за права и свободи надали може даже в съвършени условия да надмине интензивността си от неделя. Тоест цялостната готовност е незадоволително изискване за победа на Герджиков без провал в интензивността на гласоподавателите на Радев.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Вечерни вести 3 Коментари и разбори 1 Икономика 2 Енергетика 3 Вечерни вести 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Свободно време Реклама
Третият риск за Радев се появи във вторник с оставката на Корнелия Нинова като водач на Българска социалистическа партия. Тя упрекна инициативния комитет на Радев и служебното му държавно управление в опити за партийно строителство в Българска социалистическа партия и съобщи, че задкулисието, отгледано от Борисов в Българска социалистическа партия, с цел да разрушава партията от вътрешната страна, се е преместило в служебното държавно управление, където получава постове и публични поръчки. По-късно в " Лице в лице " по bTV водачът на социалистите в оставка отхвърли да призове гласоподавателите на Българска социалистическа партия да гласоподават за настоящия президент. " Членовете на Българска социалистическа партия са номинирали Радев, те са умни хора, с главите си, тъй че те вземат решение ", сподели Нинова пред Цветанка Ризова.

Мотивацията за това деяние надали са ангажименти с Движение за права и свободи и ГЕРБ, а по-скоро политическо отчаяние, само че с него Нинова всява ужас дни преди балотажа, когато всеки глас е скъп. Твърденията на Нинова надали могат да откажат задоволително социалисти, че Радев да загуби , само че риск въпреки всичко има, защото от обединенията подкрепящи Радев, само социалистите имат работещи партийни структури, които обичайно оказват помощ за бързата готовност на гласоподаватели.
Кандидатът на статуквото
Анастас Герджиков е човек с положителни университетски качества, само че в политиката той оставя запаметяващо се първо усещане. Основната му рецензия към Румен Радев беше, че не е обединител на нацията - схващане, което съгласно Герджиков значи, че президентът не е трябвало да взема страна през юли 2020 година, след влизането на прокуратурата в президентството, тъй като е имало и контрапротест.

В последните дни обаче Герджиков стартира да повтаря безусловно тезите на ГЕРБ и Движение за права и свободи по основни за бъдещето на България тематики. " Прокуратурата и КПКОНПИ работят обичайно. Някакви олигарси бяха разследвани, някакви средства бяха иззети ", съобщи той пред " Нова " в сряда. Герджиков се разгласи и срещу лични смени в правосъдната система, като съгласно него правосъдната промяна не визира фигурите на основния прокурор Иван Гешев и ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, тъй като сходни смени нямало да свършат работа.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Кандидатът на ГЕРБ не изпусна да се възползва и от обвиняванията на Корнелия Нинова против президента Радев. " Президентът е гол, тъй като е обвързван със служебното държавно управление, което е назначил. Покрай тях се навъртат олигарси, разпределят се публични поръчки - това сподели през вчерашния ден госпожа Нинова ", съобщи Герджиков, с което съвсем безусловно повтори думите на основни хора от свитата на Бойко Борисов.

Накратко, сега борбата за бъдещето на България се реалокира от парламентарните към президентските избори. Залогът е същият - дали на власт ще останат хората, които превзеха страната през последните 12 години, или ще се даде късмет на някакъв опит за напредък.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Деян Димитров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР