Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване

...
Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване
Коментари Харесай

МВР образува още 7 дисциплинарни производства срещу полицаи за насилие на протеста срещу БФС

Срещу още 7 служители на реда са формирани дисциплинарни производства за практикуване на полицейско принуждение на митинга на футболните почитатели в София.

Това заяви NOVA, базирайки се на свои източници от следствието.

До момента управлението на Столична дирекция на вътрешните работи е отстранило трима служители на реда, а инспекцията продължава.

Марияна Зарова от Института по логика на психиката към Министерство на вътрешните работи разяснява в ефир, че " в действителност не се ревизира психичната склонност на служителите на реда, с изключение на, в случай че не проявят тежки признаци. "

" Далеч съм от концепцията да извинявам полицейското принуждение. Не мисля, че някой в тази система и отвън нея би оправдал каквато и да е форма на принуждение, изключително когато пък го вършат хора в униформа, чиято роля е да пазят закона, да реализират предварителна защита на насилието над жители. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо. В Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи се прави първичният асортимент на претенденти. Трудно ми е да си показва, че някой влиза в системата с желание да упражнява принуждение. Подборната процедура е много обширна. Състои се от две елементи и продължава през целия ден. Има голям брой личностни въпросници, които са стандартизирани. Това са въпросници, които са преведени и които се употребяват в целия свят. Психологическата склонност се открива само на входа на системата ", съобщи Марияна Зарова.

Преди години Конституционния съд анулира наредбата за психически реподбор, защото е бил посрещнат с дейна опозиция от страна на полицейските чиновници, които се тормозили, че реподборът може да бъде употребен необективно и недобронамерено.

" Това, което съществува като форма на психична склонност, го има единствено за част от чиновниците, които към този момент са посочили признаци на дезадаптивно или рисково държание ", изяснява Зарова.

Миналата година такива са били 10 служители на реда.

" До момента случаите, които сме имали по тази разпоредба преди тя да бъде спряна от Конституционния съд, бяха свързани с несъразмерна корист с алкохол, в крайните етапи на алкохолната взаимозависимост. Имало е случаи на прекалено неявяване по най-различни аргументи и несъблюдение на служебни отговорности. Досега не са били изпращани по тази разпоредба за вторичната психична склонност служители на реда, които са правили полицейско принуждение. Обикновено те се отстраняват дисциплинарно и се организират следствени дейности ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР