Срещу Луис Рубиалес се трупат оплаквания – и то не само заради насилствената му целувка на футболна звезда от Световното първенство

...
Тъй като фурорът около тази позорно нежелана целувка обикаля около
Коментари Харесай

Тъй като фурорът около тази позорно нежелана целувка обикаля около шефа на испанската футболна федерация Луис Рубиалес, някои може да се изненадат да научат, че първоначалната жалба не е била подадена от жената, която той е целунал, а от мъж, който гледа мача в Мадрид.

Мигел Анхел Галан гледаше с гордост как Испания спечели Световната купа за жени. Неговата радост се превърна в отвращение, когато Рубиалес целуна силно звездния нападател на отбора Джени Хермосо.

След минути Галан, ръководител на Националния център за обучение на футболни мениджъри, каза, че изготвя официална жалба до Висшия съвет по спорт (CSD) на испанското правителство.

„Това беше сексистко и непоносимо действие. Шовинистичен акт от страна на президент, който вече е засегнат от корупционни скандали и сексизъм“, каза той пред CNN в четвъртък. „Това са двата структурни проблема на Федерацията в Испания: корупцията и сексизма.“

Очевидно има много хора в Испания, които са съгласни. Стотици излязоха на протест срещу Рубиалес. Женският отбор на Испания отказа да играе, докато Рубиалес не бъде отстранен. А самата Хермосо повтори, че не оценява или не е съгласна с грубото поведение на шефа си на Световното първенство.

„Чувствах се уязвима и жертва на импулсивно, сексистко, неуместно действие“, каза тя в изявление.

Първоначално Рубиалес се опита да спре щетите, като записа половинчато видео извинение. Но когато това не смекчи обществения гняв, той се удвои в широко излъчвана среща на Кралската испанска футболна федерация (RFEF) и демонстративно отказа да подаде оставка, под аплодисментите на предимно мъжката публика. В последното си изявление той каза, че е направил „някои очевидни грешки“, но е бил третиран несправедливо.

Виждат се хора да участват в протест срещу Rubiales в Мадрид, Испания, в петък. Виждат се хора да участват в протест срещу Рубиалес в Мадрид, Испания, в петък. Manaure Quintero/Bloomberg/Getty Images

Необходима е „политическа регенерация“.

Откакто Галан подаде първата жалба срещу Рубиалес на 20 август, деня на финала на Световната купа, до ЦДД са подадени още 15 жалби, както от организации, така и от лица, вариращи от обвинения в сексуално насилие до злоупотреба с власт, според a говорител на ЦДД. В последните си изявления Рубиалес последователно отрича да е извършил нередности.

Въпреки че има официална роля, неофициално Галан е дългогодишният враг на Рубиалес и RFEF, където Галан е поставил за своя мисия да призовава за корупция.

Той казва пред CNN, че е подал повече от 50 жалби, някои от които са довели до ареста на предишния президент на федерацията – Анхел Мария Вилар, който ръководеше испанския футбол почти 30 години – по обвинения в корупция и стените на невзрачния офис на Галан в Мадрид са запечатани със заглавията на футболните скандали, които той извади наяве. Шумът около целувката, каза той пред CNN, е само началото на една по-дълга битка.

„Това, което наистина трябва да се направи сега, са нови, чисти избори“, каза Галан пред CNN, имайки предвид предстоящото гласуване за президент на испанската футболна федерация, „така че жените да могат да участват в институцията. След това, чрез тези избори във Федерацията, най-накрая може да има политическо възстановяване.

С разрастването на скандала дори членове на семейството на Рубиалес се обърнаха срещу него. Неговият чичо и бивш началник на щаба Хуан Рубиалес каза пред испанския вестник El Mundo, че е бил свидетел как неговият племенник използва средства от RFEF за организиране на частни партита и романтични бягства, както и да иска комисионни от саудитски служители за домакинството на Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия .

„Изобщо не бях изненадан от това“, каза Хуан Рубиалес за El Mundo за целувката. „Той е изключително арогантен човек, който не е действал така, както би трябвало един президент. Вместо политически лидер, той искаше да бъде войн, който вижда призраци и врагове навсякъде. В крайна сметка най-големият му враг беше самият той.

CNN се свърза както с Луис Рубиалес, така и с RFEF относно обвиненията, направени от Хуан Рубиалес. Нито един от двамата не е отговорил.

Когато фурорът около целувката избухна, испанският прокурор вече е разследвал Рубиалес за търговия с влияние и подкупи от миналото лято, според документи на CSD, получени от CNN.

Рубиалес последователно отрича всички обвинения в корупция в миналото.

Той беше временно отстранен от ФИФА, докато тече дисциплинарно изслушване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР