Срещу журналиста Александър Невзоров е образувано наказателно дело за военни

...
Срещу журналиста Александър Невзоров е образувано наказателно дело за военни
Коментари Харесай

Русия съди журналист за публикация за обстрела на родилен дом в Мариупол

Срещу журналиста Александър Невзоров е формирано наказателно дело за " военни имитации ", заяви Следствения комитет на Русия (СКР). Поводът е обявата за обстрела на родилен дом в Мариупол . По-рано стана известно за минимум седем наказателни каузи, формирани по този нов член от Наказателния кодекс , признат след началото на съветската инвазия в Украйна, оповестява БиБиСи.

Действията на Невзоров " се преглеждат като признаци на закононарушение по параграф " д " на част 2 на член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация (публично разпространяване под прикритието на надеждни известия за умишлено погрешна информация за дейностите на въоръжените сили на Руската федерация), съгласно прессъобщение на СКР.

Според проверяващите на 9 март журналистът разгласява в Instagram (социалната мрежа бе ) и в YouTube " умишлено погрешна информация за тенденциозен обстрел " на родилния дом в Мариупол от съветската войска .

" Публикациите бяха съпроводени от недостоверни фотоси на цивилни жители, наранени от обстрела. Източници на разпространяването на тези изображения са украинските медии. Министерството на защитата на Руската федерация публично разгласи неверността на посочената информация ", се споделя в прессъобщението.

От него следва още, че следствието открива местонахождението на Невзоров " за осъществяване на следствени и процесуални дейности с него ". Къде е в този момент Невзоров, не се знае, само че на 18 март той бе в Израел. В своя Telegram канал той разгласява новината за формиране на наказателно дело, само че не я разяснява.

На 9 март украинските управляващи и западните медии оповестиха, че родилният дом е обстрелван , при което починаха трима цивилни, в това число дете, и бяха ранени 17 други. На една от фотосите, направени на мястото на обстрела, се вижда по какъв начин бременна жена лежи на носилка. Този кадър е оповестен от доста международни медии.

Служител на организация " Асошиейтед прес " в Мариупол, базирайки се на лекари, заяви, че са умряли бременна жена и дете, обстрелвани w болничното заведение. Смъртта на дамата удостовери и фотографът Евгений Малолетка, чиито фрагменти от следствията от обстрела на родилния дом бяха оповестени от медиите.
 Руските военноморски сили стрелят по Мариупол
Руските военноморски сили стрелят по Мариупол

Обстрелват обсадения град Мариупол от 7 кораба в Азовско море

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че база на батальон " Азов " (призната в Русия за екстремистка организация и забранена) се намира в родилния дом в Мариупол , обстрелян от съветските войски.

Кремъл няма ясна информация за случилото се на 9 март с родилния дом в Мариупол, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков: " Определено ще попитаме нашите военни , тъй като, несъмнено, нямаме ясна информация за случилото се там . Със сигурност военните ще дават някаква информация. "

Руското министерство на защитата твърди, че съветските военни не са нанасяли удари по болничното заведение в Мариупол. " Руската авиация в региона на Мариупол не е направила безусловно никакви задачи за поразяване на цели на земята ", сподели Игор Конашенков, представител на министерството.

Конашенков също по този начин твърди, че фотосите на територията на болничното заведение съдържат " доказателства за две обособени инсценирани детонации наоколо до болничното заведение ".

След обстрела на родилна болница в Мариупол, Twitter отстрани две изявления от съветското посолство в Лондон , в които се твърди, че офанзивата е фалшифицирана. Туитовете на посолството направиха голословни изказвания, че болничното заведение не е работила по това време и ранените дами, снимани на мястото на случая, са артисти.

Във вторник стана известно, че съд в Москва арестува Сергей Клоков , против който е формирано дело по част 2 на член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация относн о разпространяването на " имитации " за дейностите на съветските въоръжени сили .

Това не е първият случай по новия член , който влезе в действие малко след нашествието в Украйна, само че за първи път човек е изпратен в пандиза. Статията, по която е упрекнат Клоков, планува наказване до 10 години затвор .

Клоков е механик в Центъра за ръководство на запаса на Московското основно ръководство на Министерство на вътрешните работи, оповестиха за РИА Новости в съда. Представена на Клоков уговорка " а ", част 2 на член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация разказва дейности, осъществени " с потребление на служебно състояние ", " б " - " от група лица или проведена група ", " д " - " стимулирани от политическа ненавист против всевъзможни обществени група. "

В отчета на СКР по делото Невзоров попада единствено параграф " д ".

Миналата седмица стана известно за първите три наказателни каузи, формирани по публикация за " военни имитации ".

На 16 март Следственият комитет заяви, че са заведени каузи против известната блогърка Вероника Белоцерковски (Белоника) и двама поданици на Томска област . Белоцерковская бе оповестена за търсене, защото живее във Франция, а за другите две има релативно лека мярка за неотклонение - възбрана за избрани дейности.

Белоцерковски разгласява изявления в Instagram (признати за екстремистки в Русия и забранени), които съгласно ICR " съдържат съзнателно погрешна информация " за потреблението на съветската войска " за заличаване на градове и цивилно население на Украйна, в това число деца ".

Ден преди този момент, на 21 март, СКР разгласи образуването на наказателно дело против известния украински публицист Дмитрий Гордън по три члена, в това число параграф " а ", част 2 на член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация за " военни имитации ".

Известни са още две каузи - против кемеровския публицист Андрей Новашов и чиновник на Министерството на изключителните обстановки в анексирания Крим . До момента няма известия за определена от него мярка за неотклонение.

Невзоров е прочут ефирен публицист и журналист . През годините на перестройката той води предаването " 600 секунди " по ленинградската телевизия.

Спорната му известност произтича от работата му по телевизионния канал ОРТ, който през 90-те години бе следен от олигарха Борис Березовски.

Освен всичко друго, Невзоров оправда дейностите на руските сили за сигурност в балтийските страни . Той също по този начин направи филми за Чечения, които включват подиуми на принуждение .

През последните години журналистът постоянно се появява в самостоятелния ефирен канал " Дожд " и радио " Ехо Москвы ". " Дожд " предходната година бе приет от медиите като настоящ " непознат сътрудник ", а след началото на нашествието в Украйна спря работа. " Ехо Москвы " бе затворено по решение на притежателя (радиото бе част от холдинга " Газпром-Медиа " ).
 Русия уголемява законите, криминализиращи
Русия уголемява законите, криминализиращи " подправените вести "

Москва стяга репресиите против вътрешното противоречие на фона на продължаващата война против Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР