Срещу бивш директор на Лувъра бяха повдигнати предварителни обвинения за

...
Срещу бивш директор на Лувъра бяха повдигнати предварителни обвинения за
Коментари Харесай

Бивш ръководител на Лувъра беше обвинен в пране на пари и трафик на антики

Срещу някогашен шеф на Лувъра бяха повдигнати предварителни обвинявания за хипотетичен трафик на антики по време на неговия мандат отпред на фамозния парижки музей, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Полицията във френската столица през вчерашния ден е повдигнала обвинявания против Жан-Люк Мартинез за " съучастничество в проведена машинация " и пране на пари, заяви парижката прокуратура.

Прокуратурата добави, че двама от някогашните сътрудници на Мартинез в отдела за египетски антики на Лувъра също са били арестувани тази седмица, само че са били освободени, без да им бъдат повдигнати обвинявания. Парижката прокуратура не удостовери известия от френските медии, в които се споделя, че се подозира, че тримата мъже са взели присъединяване в трафик на скъпи обекти на историческото завещание.

По информация от в. " Канар аншене " проверяващите ревизират дали Мартинез " си е затворил очите " за подправени документи за генезис на пет египетски антики.

Вестникът написа, че антиките, в това число гранитна стела или плоча на Тутанкамон, са били продадени през 2016 година, когато Лувърът в Абу Даби, клон на парижкия музей, придобил няколко египетски антики за десетки милиони евро.

Мартинез подаде оставка от поста шеф на Лувъра предходната година, откакто беше отпред на музея от 2013 година. Сега той е дипломат за интернационално съдействие в региона на историческото завещание. Настоящата директорка на Лувъра е Лоран дьо Кар.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР