Срещите в НАТО са срещи на съмишленици, а не на

...
Срещите в НАТО са срещи на съмишленици, а не на
Коментари Харесай

Ген. Събев: Радев изпълнява една неконституционна функция - да разделя нацията

Срещите в НАТО са срещи на съидейници, а не на съперници, а българският президент е конкурент, казвапървия народен боен представител на България в основната квартира на НАТО в Брюксел

- Ген. Съби Събев, по какъв начин да прочетем изявлението на ген. Румен Радев “в спокойно и и във военно време “ – като рецензия, или като предизвестие за бъдещи възможни дейности?

- Никой не оспорва този му статут на главнокомандващ на въоръжените сили, само че несъмнено, въпросите, които той подлага на критика – отбранителната политика, това е функционалност на постоянното държавно управление и на Народното събрание! Мисля, че той прекомерно постоянно подценява обстоятелството, че България е парламентарна република и външна политика, вътрешна политика и политика на сигурност, е отговорност на държавното управление! Разбира се, има някои връзки, в които президентът по Конституция има място, в това число при назначението на висши военни, при назначението на посланици и други висши позиции в страната, само че по предложение на държавното управление! Така че, неговите рецензии към постоянното държавно управление са неоснователни! Нещо повече. Аз бих споделил, че президентът не извършва една значима функционалност по Конституция – той би трябвало да бъде обединител, да бъде въплъщение на единството на нацията, а в нашето обществото се вижда разделяне, а президентът извършва една функционалност, която е неконституционна, той е разделител на нацията! Върху това би трябвало да се замисли! Преполовявайки към този момент втория си мандат, Румен Радев би трябвало фактически да разбере, че неговите компетенции са лимитирани по Конституция, той е повече представителна фигура! И няма за какво жестоко да се намесва във всяка една от останалите управляващи!

- Клел се е в Конституцията, а не я съблюдава, казвате! Но нали той до себе си има адвокати конституционалисти, които би трябвало да му обръщат внимание по какъв начин да не излиза от законния за един президент път и да не нарушава Конституцията?

- Бих споделил, че той от позицията на настоящ боен, беше спуснат в огромната политика и не можа да се отърси навреме от военните си навици и привички. Да командва, да дава разпоредби, всичко да бъде под негов надзор и по този начин нататък. В тази връзка може би е напълно оправдано в случай че висши военни навлизат в политиката, това да става най-малко 5-6 години откакто са напуснали армията! Той има функционалности като главнокомандващ във военно време, естествено готовност се афишира с решение на Народното събрание с Указ на президента. Също по този начин управлението на въоръжените сили, изключително във военно време това са неговите пълномощия, никой не му ги оспорва, само че в същото време не би трябвало да ги надвишава във вътрешната и външна политика, тъй че да измества постоянното държавно управление!

- Защо съгласно Вас Румен Радев сподели всичко това за пълномощията му, като мимоходом изрече и обидни квалификации за премиера, който показа България във Вилнюс? Раздразнен ли е от нещо?

- Той е нервиран най-много от това, че държавното управление взе решение България да бъде показана на срещата на НАТО във Вилнюс от премиера на страната, а не от президента. Но в същото време той доста добре знае, тъй като взе участие в няколко такива срещи, че това е среща на държавни и държавни ръководители на страните членки! Тоест, няма безусловно никакво условие страната да се показва от президент на среща на такова високо ниво. Например, Унгария редно се показва на такива срещи от премиера си. Така че, взето е такова решение основно поради позициите на Румен Радев във връзка с войната на Украйна, на помощта, която би трябвало да оказваме, от решението на държавното управление за идната помощ, както бе оповестено, че се готви. Радев е изрично срещу всичко това. На него би трябвало да му е известно, че тези срещи в НАТО са срещи на съидейници, а не на съперници! А той за жалост се явява конкурент!

- Днес се случват забавни неща в Русия, Пригожин разгласи неподчинение/пуч/на Путин, какво ще стане по-нататък?

- Безспорно в Русия сме очевидци на един политически и боен трус. Противоречията сред Путин и шефа на министерството на защитата с Пригожин, не са отвчера! Те са много от дълго време. Пригожин подлага на критика МО и Генерален щаб за необразовано управление на „ интервенцията “,големите жертви, които понася, слабостите в снабдяването на армията. Сега армията губи избрани територии в Украйна и той смята, че всичко това се дължи на неприятното управление и то/министъра на защитата Шойгу – бел.а/ би трябвало да бъдат сменено. Действително в случай че силите на „ Вагнер “ са били бомбардирани в тиловите си региони след отдръпването от Бахмут и те са понесли загуби, това е радикализирало Пригожин. Той стартира да играе ва банк, въпреки че съобщи, че това не е прелом, не е пуч против Путин, а е поход на справедливостта. Той желае смяна на управлението на министерството на защитата. Очевидно е, че откакто една такава въоръжена сила/тя не е по законите на Русия!/ участваше в дейностите на тази война, изключително при завладяването на Бахмут, Вагнер беше толерирана. Проблем за Путин е, че Пригожин има поддръжка измежду някои от висшите офицери на съветската войска и воювайки дълго време с съветските сили по фронтовите сектори е ясно, че има благосклонността на избрани елементи от армията. Ако той фактически тръгне от Ростов на Дон към Москва….ако играе ва банк, се основава много комплицирана обстановка в Русия. Не инцидентно това паническо послание на Путин ясно демонстрира, че обстановката е доста сериозна и ще се ползват крути ограничения! Той прикани за консолидация, да не се подават на въздействието на Пригожин и ще забележим в идващите дни по какъв начин ще се развиват събитията!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР