Срещата със змия, докато разхождате кучето си, може да бъде

...
Срещата със змия, докато разхождате кучето си, може да бъде
Коментари Харесай

Какво да правим, ако има змия до кучето?

Срещата със змия, до момента в който разхождате кучето си, може да бъде напрегната обстановка както за вас, по този начин и за вашия окосмен другар. Змиите са постоянно срещана панорама в доста райони и знанието по какъв начин да се справяте с сходни обстановки е от значително значение, с цел да гарантирате сигурността както на вас, по този начин и на вашето куче. Тази публикация дава на практика стъпки, които да предприемете, в случай че се появи змия покрай кучето ви.

Запазете успокоение

Първата и най-важна стъпка е да запазите успокоение. Кучетата са мощно чувствителни към страстите на притежателя си, тъй че вашата реакция може да повлияе на държанието на вашето куче. Ако изпаднете в суматоха, вашето куче може да стане обезпокоително или разгорещено, което прави обстановката по-опасна.

Контролирайте вашето куче

Ако вашето куче забележи змията, то може да стане любопитно или разгорещено, евентуално провокирайки змията. Използвайте корав, само че гальовен звук, с цел да заповядате на кучето си да остане неподвижно или да пристигна при вас. Ако вашето куче е подготвено, командата „ остави го “ може да бъде потребна.

Поддържайте разстояние от змията

Спазвайте безвредно разстояние от змията. Змиите нормално удрят, когато се почувстват застрашени, тъй че спазването на отдалеченост понижава риска от захапване. Уверете се, че кучето ви стои до вас и не се приближава до змията.

Не правете неочаквани придвижвания

 Не доближавайте кучето до змията

Внезапните придвижвания могат да изплашен змията и да я накарат да се почувства застрашена. Това от своя страна може да изостри обстановката. Движете се постепенно и избягвайте да издавате мощни звуци.

Дръпнете се

Бавно и деликатно се отдръпнете от близостта на змията, до момента в който държите кучето си покрай вас. Уверете се, че се отдалечавате от змията, а не към нея.

Идентифицирайте змията

Ако имате опция да наблюдавате змията от безвредно разстояние, пробвайте се да запомните нейния цвят, шарки и други отличителни черти. Тази информация може да бъде потребна за медицински експерти, в случай че се случи захапване от змия.

Потърсете професионална помощ

Ако змията е отровна или подозирате, че е ухапала кучето, неотложно потърсете ветеринарна помощ за вашето куче. Ако вие или вашето куче сте ухапани, потърсете здравна помощ и за себе си. Имайте поради, че ухапването от змия може да бъде животозастрашаващо, тъй че бързото лекуване е от решаващо значение.

 Какво да вършим, в случай че има змия до кучето?

Предпазни ограничения

След случая вземете ограничения за попречване на бъдещи срещи сред кучето със змии. Дръжте кучето си на каишка по време на разходки, избягвайте висока трева и шубраци и стойте на добре утъпкани пътеки. Освен това можете да проучите дали репелентите за змии са ефикасни във вашия регион.

Да срещнете змия, до момента в който разхождате кучето си, може да бъде изнервящо събитие, само че със спокоен и невъзмутим метод можете безвредно да се справите със обстановката. Не забравяйте да дадете приоритет на вашата сигурност и тази на вашето куче. Като останете бдителни и следвате тези стъпки, можете да сведете до най-малко рисковете, свързани със срещи със змии, и да осигурите по-безопасно прекарване навън за вас и вашия окосмен сателит.

Вижте още:

- Ако змия ухапе кучето;

- Отровни змии в България;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР