Срещата Русия-Африка се свика в Санкт Петербург на 27 юли

...
Срещата Русия-Африка се свика в Санкт Петербург на 27 юли
Коментари Харесай

Британското разузнаване: Африка ще гладува поне две години

Срещата Русия-Африка се свика в Санкт Петербург на 27 юли 2023 година с участието на 17 африкански държавни глави, което е спад от 43 при последното и осъществяване. Събитието се организира 10 дни откакто Русия се оттегли от Черноморската самодейност за зърно.

Въздействието на войната в Украйна съвсем несъмнено ще задълбочи продоволствената неустановеност в Африка най-малко през идващите две години.

Черноморската самодейност за зърно позволи износа на 30 милиона тона украинско зърно за Африка, осигурявайки съществени храни за страни, в това число Етиопия, Кения, Сомалия и Судан.

Освен директното спиране на доставките, съветската обсада на Украйна също води до покачване на цените на зърното.

Африканският съюз прикани вчера Русия незабавно да се възвърне зърнената договорка, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации, позволяваща на Украйна да изнася милиони тонове зърно, която беше прекъсната от Русия.В отговор на това, Путин категорично изключи да се върне към зърнената договорка. Вместо това, той разгласи че през идващите месеци ще предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, ЦАР и Еритрея до 50 000 тона зърно за всяка от тези страни, гратис.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести в четвъртък, че " шепа дарения " няма да поправят драматичното въздействие от края на зърнената договорка, която позволяваше безвреден черноморски експорт на украинско зърно през миналата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР