Срещата на върха ЕС-Турция започна с работната вечеря в резиденция

...
Срещата на върха ЕС-Турция започна с работната вечеря в резиденция
Коментари Харесай

Проливен дъжд се изля в Евксиноград на срещата ЕС-Турция

Срещата на върха ЕС-Турция стартира с работната вечеря в резиденция „ Евксиноград “, където вали пороен дъжд, с присъединяване на ръководителите на Съвета на Европейски Съюз и на Еврокомисията - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган. От срещата се чака да стане ясно дали ще се подобрят връзките сред Европа и Турция.
Четиримата водачи сядат на масата за диалог по значимата тематика за разговора ЕС-Турция. Преди да дойде във Варна обаче от Истанбул Ердоган съобщи, че пълноправното участие на Турция в Европейски Съюз си остава стратегическа цел. " Аз ще продължа договарянията ", сподели той. Благодари на другарска и съседска България за организирането на срещата във Варна, само че акцентира:

" Отново ще подчертаваме, че Турция чака безрезервна и ясна поддръжка от Европа във връзка с битката с тероризма, без само че. Някои ходове на Европа във връзка с управлението на ПКК несъмнено са значими, само че в реалност са доста надалеч от упованията ни. "

Също от Истанбул турският държавен водач добави, че колкото по-силен е разговора на Турция с България, толкоз по-полезно ще е това за задачите Балкани, а в резиденция " Евксиноград " се състоя и двустранната подготвителна среща Борисов-Ердоган, която предшества вечерята на водачите.

Този диалог траял към час, като е бил плануван бил във формат четири очи. Официалната информация за казаното в тази намира се чака по-късно, само че импровизирано източници споделят, че двамата не са обсъждали тематики от двустранен интерес, а единствено формалната тематика, обвързвана с възобновяването на разговора ЕС-Турция.

Имаше упования, че в границите на тази среща ще се разискват и двустранни тематики.

„ Надявам се министър председателят да сложи въпроса за невмешателство на Турция в нашите вътрешни работи, в изборни развой, в религиозните ни каузи, а също по този начин и за компенсациите на тракийските бежанци “, съобщи по-рано през днешния ден президентът Румен Радев

„ Важно е също по този начин, европейските водачи да схванат, че проблемите на България са и европейски проблеми. И е обикновено ние да чакаме от тях да отстояват българския интерес “, добави президентът, който оглави поклонението при столичния храм „ Св.Николай Софийски “ пред паметта на бойците, паднали за свободата на Тракия по време на Балканските войни.

Подготвителна среща в „ Евксиноград “ Борисов организира с ръководителя на Европейски Съюз Доналд Туск. Двамата са подчертали значимостта на срещата с Реджеп Ердоган.

„ Както нееднократно съм заявявал, че за България е значимо да има положителни връзки със своя комшия, положителни връзки са значими и за Европейски Съюз, поради преодоляването на миграционния поток, който основава доста проблеми на съюза през последните години “, съобщи Борисов. Премиерът добави, че „ България е заинтригувана от нормализирането на разговора сред Анкара и Брюксел и ще се опита да способства за реализиране на съгласие, което взема решение, а не основава проблеми “.

Туск определил като „ чудесна “ концепцията за тази среща, като подчертал, че са насъбрани доста въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани, и най-хубавият метод за решаването им е разговорът.

В резиденция " Евксиноград " се чака формалната конференция на четиримата водачи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР