Срещата на външните министри от Г-20 отново е помрачена от

...
Срещата на външните министри от Г-20 отново е помрачена от
Коментари Харесай

Блинкън: Срещата на Г-20 в Индия е помрачена от войната в Украйна

Срещата на външните министри от Г-20 още веднъж е помрачена от съветската инвазия в Украйна, сподели през днешния ден американският държавен секретар Антъни Блинкън и настоя групата да призове Москва да изтегли войските си, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9686
Войната в Украйна е сериозен проблем по време на срещите на Г-20, откогато Русия нахлу в своята съседка през февруари предходната година. В групата на най-големите стопански системи в света влизат както Съединени американски щати, по този начин и Русия.

" За страдание тази среща още веднъж е помрачена от непредизвиканата и неоправдана война на Русия против Украйна, умишлената акция на опустошение на цивилен цели и нейното нахлуване против главните правила на Устава на Организация на обединените нации ", сподели Блинкън пред външните министри от групата, съгласно квалифицирано изказване, предоставено на публицисти, откакто беше произнесено от държавния секретар тази заран.

Домакинът Индия отхвърля да упрекна Русия за войната, а търси дипломатическо решение и усилва покупките на съветски нефт.

Блинкън съобщи, че Г-20 би трябвало още веднъж да призове Русия да спре войната и да изтегли силите си в името на интернационалния мир и икономическата непоклатимост. По този апел множеството страни от групата се споразумяха на лидерската среща в Индонезия през ноември.

Индия се стреми войната в Украйна да не се трансформира в преобладаващ въпрос по време на нейното председателство на Г-20 и приканва вниманието да се концентрира върху сигурността на прехраната, енергетиката и изкуствените торове – тематики, които в особена степен засягат не толкоз богатите страни.

Блинкън сподели, че Русия още не се е съгласила да възобнови зърнената договорка, която улеснява износа на аграрни артикули от Украйна през Черно море, преди срокът му да изтече на 18 март.

" Наложително е Г-20 да приказва намерено в поддръжка на удължение и разширение на зърнената самодейност (в Черно море), с цел да укрепи хранителната сигурност за най-уязвимите ", съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР