Срещата на външните министри от Берлинския процес започна в Тирана

...
Срещата на външните министри от Берлинския процес започна в Тирана
Коментари Харесай

Започна срещата на външните министри от Берлинския процес

Срещата на външните министри от Берлинския развой стартира в Тирана с приемане на делегациите, заяви „ Албаниан пост “.


Министърът на Европа и външните работи на Албания Игли Хасани приветства външните министри на страните от Западните Балкани, страните от Европейски Съюз, представители на институциите на Европейски Съюз, както и представители на районни организации.

Хасани одобри на собствен ред министъра на външните работи на Гърция Джордж Йоргос Герапетритис, комисаря по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей, министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок, министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич и министъра на външните работи на Косово Доника Гервала.

24 делегации от страните членки на Берлинския развой вземат участие в срещата на външните министри, която предшества срещата на върха на Берлинския развой, която ще се организира в Тирана на 16 октомври.

Според известието на Министерството на Европа и външните работи срещата ще бъде управлявана от Хасани.

В нея ще вземат участие: комисарят по разширението на Европейска комисия Оливер Вархей, външните министри на Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина, както и страни членки на Берлинския развой като Германия, Австрия, Гърция, Унгария и други

Срещата ще има 2 съвещания, които ще бъдат закрити, а в края ѝ министър Хасани, немският министър Бербок и комисар Вархей ще се явят на взаимна конференция.

Беше оповестено, че главните насоки на министерската среща ще бъдат укрепването на районното измерение, като се подчертае особеното значение на този развой в границите на интеграцията в Европейски Съюз и се ускори задължението, обвързван с общия районен пазар, четирите съществени свободи, Зелената стратегия и Цифровата стратегия.

По този метод Албания ще играе освен ролята на страна хазаин, само че и на основен районен медиатор, която й е поверена от Европейски Съюз отдавна насам, като се акцентира, че тя е единствената страна с политическа непоклатимост, що се отнася до споровете в района.

Този ангажимент обаче е стихотворец при доста специфични условия и следва да се означи, че районът е обзет от нараснало напрежение, най-много след сръбското терористично нахлуване в северната част на Косово, при което един косовски служител на реда почина, а четирима сръбски терористи бяха екзекутирани от Специалните сили на Косово./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР