Срещата на Байдън с принц Мохамед, както и поздравът помежду

...
Срещата на Байдън с принц Мохамед, както и поздравът помежду
Коментари Харесай

Възмущение след поздрава на Джо Байдън с принц Мохамед

Срещата на Байдън с принц Мохамед, както и поздравът посред им с допиране на юмруци провокира реакции на отвращение. Според критици президентът е изоставил обещанията си по отношение на правата на индивида, изключително що се отнася до убийството на Хашоги, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Първото допиране с юмруци сред президента Байдън и Мохамед бин Салман беше по-лошо от здрависване – то беше срамно ”,

съобщи Фред Райън, издателят на в. „ Вашингтон пост “, за който работеше убитият саудитски публицист.

Годеницата на Хашоги, Хатидже Дженгиз, пусна в Туитър скрийншот с надпис какво би споделил той на Байдън

във връзка срещата му със саудитския престолонаследник: "Кръвта на идната жертва на МБС е върху твоите ръце ".

Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, демократ и ръководител на комисията по разузнаването на Камарата на представителите, написа :

"Един привет с докосване на юмруци е по-силен от хиляди думи ". "Ако в миналото сме имали потребност от припомняне за продължаващата хватка на богатите на нефт автокрации върху външната политика на Съединени американски щати в Близкия изток, през днешния ден го получихме ", добави той.

Джо Байдън сподели, че е повдигнал въпроса за „ възмутителното “ ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги на срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман ,

предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

„ Казах доста искрено, че за един американски президент да си мълчи по въпрос, обвързван с човешките права, опонира на нашата същина и на моята същина “, съобщи Байдън. „ Аз постоянно ще се застъпвам за нашите полезности “, сподели той.

Американското разузнаване счита, че саудитският престолонаследник, именуван в резюме МБС, евентуално е наредил убийството на Хашоги през 2018 година

Байдън съобщи, че де факто водачът на Саудитска Арабия “по създание е споделил, че не е персонално виновен за това “. „ Аз демонстрирах, че мисля, че е “, съобщи президентът на Съединени американски щати.

Байдън също по този начин разгласи, че американските миротворци ще изоставен остров Тиран в Червено море до края на годината. По думите му това е било контрактувано по време на „ добра поредност от срещи “, които той е имал в Джеда.

Миротворците бяха ситуирани на острова според споразуменията от 1978 година, довели до мирния контракт сред Израел и Египет.

Тиран се намира сред Саудитска Арабия и Египет в стратегически регион, водещ към израелското пристанище Ейлат.

За изтеглянето на американските миротворци беше належащо единодушието на Израел, а договорката е следващото удостоверение за стоплянето на връзките сред израелците и саудитците.

Байдън сподели, че с принц Мохамед също по този начин са разискали енергийните въпроси

и че чака „ по-нататъшни стъпки “ от Саудитска Арабия, която е водещ производител на нефт, в тази област в идните седмици.

Като претендент за президент Байдън беше споделил, че кралството би трябвало да бъде превърнато в „ парий “ на интернационалната сцена поради убийството на Хашоги. При визитата си в този момент той съобщи, че не съжалява за този коментар.

Интересите в енергетиката и сигурността накараха Байдън и неговите сътрудници да решат да не изолират Саудитска Арабия, която ускорява връзките си с Русия и Китай.

Байдън се срещна също по този начин със саудитския крал Салман .

На срещата не бяха позволени публицисти, само че саудитските управляващи разпространиха видеозапис, на който президентът се ръкуваше с монарха в наличието на принц Мохамед. По-късно Байдън и саудитският престолонаследник организираха среща в по-широк състав с присъединяване и на съветници.

При визитата на Байдън Съединени американски щати и Саудитска Арабия оповестиха съглашения в редица области ,

в това число за съдействие в 5Джи и 6Джи технологиите и киберсигурността.

Вашингтон също по този начин приветства саудитското решение

за отваряне на въздушното пространство на кралството за цивилен полети за и от Израел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР