Срещата между унгарския премиер Виктор Орбан и украинския президент Володимир

...
Срещата между унгарския премиер Виктор Орбан и украинския президент Володимир
Коментари Харесай

Виктор Орбан отказа среща със Зеленски

Срещата сред унгарския министър председател Виктор Орбан и украинския президент Володимир Зеленски няма да се състои, до момента в който Киев не възвърне правата на националното малцинство в Закарпатието, разгласи министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто по време на конференция, излъчена в обществените мрежи, представена от РИА Новости.

" Докато Украйна не одобри закони, които възвръщат правата на унгарската национална общественост, изискванията за срещата на върха не могат да бъдат изпълнени “, акцентира той.

По думите му в края на януари на среща в Ужгород той е изложил формалната позиция на Будапеща по този въпрос пред министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и ръководителя на кабинета на Зеленски Андрей Ермак.

" Ние дадохме документ, съдържащ 11 точки, какви решения са нужни от украинска страна, с цел да се позволи тази обстановка. Ние не желаеме нищо повече, единствено връщане на правата, които унгарците в Закарпатието имаха. За страдание би трябвало да кажа че виновният документ не съдържа прогрес в тази област “, ​​отбеляза той.

След договарянията в Ужгород Кулеба съобщи, че Унгария и Украйна ще основат обща комисия. Тя ще реши какви проблеми могат да бъдат решени и ще показа резултатите на двете държавни управления в границите на 10 дни.

Сиярто на собствен ред посочи, че документът, състоящ се от 11 точки, включва, наред с други неща, възобновяване на правния статут на малцинствените учебни заведения, опция за полагане на финални изпити на маджарски език и безкрайно потребление на маджарски език във висшите учебни заведения, обучение, просвета, ръководство и публичен живот.

Зеленски предложения Орбан в Украйна още през април 2022 година През март 2023 година Сиярто рапортува за подготовката за визитата на министър-председателя. През декември държавните глави се срещнаха в Буенос Айрес на встъпването в служба на аржентинския президент Хавиер Милей, само че след това Орбан съобщи, че това не може да се назова среща, защото той и Зеленски единствено са разменили по няколко думи по време на престой на балкона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР