Срещаме ви със скулптора Крум Дамянов. Почти няма жанр, в

...
Срещаме ви със скулптора Крум Дамянов. Почти няма жанр, в
Коментари Харесай

Изкуство в сърцето: Скулпторът Крум Дамянов пред БНТ

Срещаме ви със скулптора Крум Дамянов. Почти няма род, в който той да не творил. За традициите споделя, че това е като взор в огледалото за задно виждане, който ти разрешава да продължиш напред. По пътя напред 17 негови скулптори напълно скоро ще красят една от най-известните и красиви здания на Венеция - " Мизерикордия ".

Крум Дамянов - ваятел: Скулптурата за мен си е моят живот. Носи ми всичко. Носи ми занятие. Носи ми наслада.
Не просто да изваеш, а да вдъхнеш живот на творбата си - за това е нужно повече от надарена ръка.

Крум Дамянов - ваятел: Не са ръцете, а тука и тука - (сочи главата и сърцето) е истината. Сега сега зад името ми стоят най-големите ансамбли на България - Стара Загора, Шумен, Търново, София имам.
За да се захване да произведения, е нужно нещо да го човърка от вътрешната страна, да не му дава мира. Изкуството би трябвало да повдига въпроси, споделя ни Крум Дамянов. Чрез него той изобличава безразличието, безчовечността, лошотията.

Крум Дамянов - ваятел: Не мога да стартира една работа или я загубвам по време на правенето в случай че нямам тематиката на творбата. Това е въпроса, който аз задавам към публиката и който стига до публиката като умиление, като страст.
Възхищава се на Пикасо - проличава си в творбите му. Подготвя експозиция.

Крум Дамянов - ваятел: Аз доста от дълго време върша портрети на Пикасо и върша разновидности доста и един от тези е включен в изложбата. И една серия, която сменяше облеклата си. Най-напред я направих от керамика, която доста одобрявам. След това излезе от метал и това отива на галерия. Третировката на този метал изключително последните години е нова и за мен и ми доставя и любознание и интерес.
Скулптури на Крум Дамянов ще вязат в разговор с неповторимите икони, изписани с 22-каратово злато. Мястото е сърцето на Венеция. Името на експозицията - алегорично - " Пазителите``. Датата - 5-и май.

Крум Дамянов - ваятел: Изложбата е с колежката Лили Владимирова - двамата я вършим. За мен е забавно по какъв начин биха звучали икони и моите работи на едно и също место. Все едно цигулка и тромбон - доста разнообразни по тембър, по нрав. Доста контрастни са и би трябвало да звучат добре.
Крум ни безпокои, тревожи, разсънва ни ненадейно. Лили ни успокоява, утешава, дава ни очакване. Заедно - те са " Пазителите " - на полезностите.
 Юбилейна галерия на проф. Крум Дамянов Юбилейна галерия на проф. Крум Дамянов
Големият български ваятел проф. Крум Дамянов навърши 80 години и отбелязва юбилея си с галерия в столичната изложба "Райко Алексиев ". Той е създател на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР