Срещаме се с д-р Иван Богданов, дерматолог, в кабинета му,

...
Срещаме се с д-р Иван Богданов, дерматолог, в кабинета му,
Коментари Харесай

Д-р Иван Богданов: Свободата в професията дава възможност да оставяме следа

Срещаме се с доктор Иван Богданов, кожен лекар, в кабинета му, през работната седмица, разпределена сред пациентите и научната му работа.

Д-р Богданов е ръководител на сдружение " Псориазис " от 2010 година То намира пътя сред лекарите кожни лекари и пациентите с псориазис, контактува с пациентските организации, които работят в региона на псориазиса, и прави информацията за заболяването налична за хората. Член е и на Българското дерматологично сдружение. Има дерматологичен кабинет в Токуда от 2010 година и свободна процедура в Оскар клиника.

Забележително е с каква пристрастеност приказва за работата си и това, че се води от желанието да остави диря в специалността.

В къс диалог открехване тематиката за забавния план в Антарктида и чувството за самостоятелност и независимост в работата като доктор.

Поредицата ни за хората, разрастващи се като свободни експерти, е в партньорство с Обединена българска банка (ОББ). ОББ има специфични оферти за кредитиране на физически лица или регистрирани от тях сдружения с капиталови, оборотни средства или овърдрафт, които можете да видите.

Какво Ви носи професията кожен лекар?

Дерматологията е може би един от най-правилните избори, които съм правил по пътя на житейското си израстване - това, че съм намерил тази специалност за себе си и съм я обикнал. Дава ми доста. Може да звучи като факсимиле, само че споделят, че който обича това, което прави, не усеща работата си като обвързване, а по-скоро като наслаждение. Аз наистина обичам специалността си.

Природата рисува върху кожата както художник върху бялото платно, а ние кожните лекари сме като критиците, които се пробват да схванат “какво е желал да каже създателят? ”, разпознавайки признаците, които нормално се крият в детайлите.

Мисля, че с тази компетентност сме се намерили по най-хубавия метод. Дава ми опция да поддържам връзка с доста разнообразни и забавни хора - както от научните среди, по този начин и бранители на правата на пациентите, и самите пациенти, несъмнено.

Има ли други лекари в рода Ви и в случай че да - може ли малко история?

Медицинската специалност е на особена респект в моето семейство, а аз самият съм трето потомство доктор.

Лекар беше моят дядо - Проф. Иван Богданов, който е един от пионерите на българската микробиология и биотехнология. Сред огромните му приноси за българската просвета са основаването на първия български пеницилин малко след края на Втората международна война, откриването на летливите антибиотици - неправилно приписвано на неговия ръководител в катедрата по Микробиология при Софийски медицински факултет, както и фундаменталният труд “За антибиозата в човешкото тяло ”, за който получава и Димитровска премия за просвета през 1952 година дружно с проф. Попхристов и Д-р Балабанов.

Работил е му върху антибиотика на киселото мляко – в действителност на Lactobacillus Bulgaricus. Точно тази тенденция в научните му проучвания може да бъде избрана за най-значима, макар че цената на изследванията му върху кожната микрофлора е голяма и бива оценена по достолепие чак през този век.

Научната работа на моя дядо е продължена от моя татко, който също е доктор, както и от моя брат, който е основен помощник в катедрата по Фармакология на Медицински университет в София и има предпазен дисертационен труд в региона на потреблението на пробиотици в лекуването на метаболния синдром.

Аз съм първия кожен лекар в фамилията. Тъй като моята брачна половинка също е трето потомство доктор, някои биха споделили, че за нашия наследник няма доста пространство за маневри във връзка с избора на специалност. Въпреки това аз съм на мнение, че медицината е тежка компетентност и нейният избор по никакъв метод не би трябвало да се натрапва. По тази причина никой от нас не е упорствал той да се ориентира в тази посока. Все отново “кръвта вода не става ” и в последна сметка той също се насочи в тази посока. Не мога да скрия, че ще бъда извънредно благополучен, в случай че продължи фамилната традиция.

Освен личен кабинет, имате и свободна процедура в клиника за фетална морфология. Дава ли ви свободната процедура нещо ново?

Идеята за свободната процедура пристигна около брачната половинка ми, която е акушер-гинеколог и експерт по фетална морфология в “Оскар клиник ”. Започнах да съветвам нейни бременни пациентки с кожни проблеми.

Имам теоретичен интерес към тази група пациенти и характерните проблеми при тях. Бременността е интервал, в който се поставят доста специфични грижи за кожата. Затова взех решение - щом Мохамед не отива при планината, планината ще отиде при Мохамед. С две думи, свободната процедура ми дава изход към нови забавни аспекти на специалността.

Кои са най-често срещаните кожни проблеми в пандемията?

Наблюдаваме зачестяване на контактните дерматити, акнето, себорейния дерматит, розацеята - поради маските, изсушаване на ръцете - поради дезинфектантите.

Появи се и нов термин - “маскне ”.

Кожните болести имат своята сезонност - през есента и зимата следим повече атопичен дерматит и псориазис, а лятото се ускорява розацеята. Голяма част от моята работа е и диагностиката и лекуването на злокачествените болести на кожата. Хирургията при кожните тумори съставлява все по-голяма част от работата на кожните лекари, които се оправят доста добре, познавайки повече от всички други естеството на този толкоз значим човешки орган.

При бременните дами има характерни за бременността болести - някои от положенията от преди бременността се ускоряват. Появяват се разнообразни лекарствени дерматози по отношение на лекарства и добавки, одобрявани по време на бременността. Грижата за кожата по време на бременността е доста характерна.



Имате ли чувство за самостоятелност в работата си?

Никога не съм се чувствал стеснен - в противен случай, имам отлична поддръжка на всички равнища в болница Токуда. А свободата да практикуваш е нещо доста значимо за мен и във връзка с клиничната ми работа и в научните планове, по които работим с екип от болничното заведение.. Всичко това ми дава чувство за целокупност.

Разкажете за медицинския план на Антарктида и за Вашето присъединяване в него.

В момента работи по втори теоретичен медицински план на Антарктида, който е утвърден от Министерство на образованието и науката. Проектът визира настояща тематика в медицината - микробиома, или съотношението сред другите микроорганизми по кожата на индивида. Все още знаем малко за кожната флора и какъв брой е значима за здравето. Има доста болести, които се появяват, когато е нарушен салдото сред микроорганизмите по кожата.

Тази година взехме решение да създадем изследване на смяната на кожната флора под въздействието на антарктическия климат, който е неповторим поради другите фактори на средата, като засилената ултравиолетова радиация, студеното време, влагата, дългите пътувания, многото пластове разнообразни типове облекла.

Радиацията, която получава един служащ на Антарктида за един месец е два пъти повече от тази, която получава един работещ навън човек в Европа за една година. Така че можете да си визиите въздействието на този фактор върху кожата и кожната флора.

Като образец за смисъла на слънчевото засягане на кожата мога да дам някои от най-опасните тумори в човешкото тяло като меланома. Не инцидентно Българската антарктическа експедиция е лице на европейската акция “Евромеланома ” за България към този момент 11 години. Затова взехме решение да отделим особено внимание на тематиката и дружно с Доц. Развигор Дърленски започнахме подобен план преди 3 години като се редуваме в работата и на терен.

Антарктика следва да бъде посетена и даже заселена от повече учени, по тази причина е значимо да знаем по какъв начин средата влияе на здравето им.

Този план ще се осъществя в границите на две години от името на Болница Токуда, която е университетска болница. Партньор по плана е Болница Шарите в Берлин. Интересно туке е, че използваме инсталация, която се употребява и на Международната галактическа станция.

С какви темпове се развива дерматологията в международен мащаб и у нас? Какви са трендовете на развиване съгласно Вашите наблюдения?

Развитието на медицината и несъмнено на дерматологията следва, както всяко друго нещо, избрани трендове. В България се опитваме да догонваме международната просвета, най-много заради неналичието на съответно финансиране.

Програмите на МОН за финансиране на научни планове в региона на полярните проучвания в последните години ни даде опция в огромна степен да бъдем конкурентноспособни на международната просвета с планове в региона на физиологията на кожата. Те се развиват в извънредно съвременни посоки, като проучването на разнообразни фактори на средата, предразполагащи към развиването на кожни онкологични заболявания  и проучването на кожната микрофлора (микробиота).

Това несъмнено дава съществени мотиви за оптимизъм във връзка с развиването на българската просвета и е сериозна стъпка в вярната посока.

 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР