Среща на върха между руски, ирански и китайски лидери са

...
Среща на върха между руски, ирански и китайски лидери са
Коментари Харесай

Среща на върха между Русия, Китай и Иран ще се проведе днес


Среща на върха сред съветски, ирански и китайски водачи са чака да се състои в Източен Китай през днешния ден. Техеран ще се стреми да реши поддръжката на Пекин и Москва след отдръпването на Съединени американски щати от Иранската нуклеарна договорка.

Шанхайската организация за съдействие (ШОС), която с изключение на Китай и Русия сплотява още няколко страни от Централна и Южна Азия, организира тазгодишна среща на върха този уикенд в огромния крайбрежен град Циндао

С бронирани коли и засилени ограничения за сигурност по улиците на пристанищния град ще бъде мястото за формалните церемонии. Откриването ще е вкрая на деня. Властите даже са евакуирали търговците, жителите и туристите в някои квартали наоколо до мястото на срещата.

Освен съветския президент Владимир Путин и китайския държавен глава Си Дзипин, специфичен посетител ще бъде и иранският президент Хасан Рухани. Дори и иранският нуклеарен въпрос да не бъде част от дневния ред на формалните диалози, Рухани ще може да го разиска импровизирано със своите сътрудници.

Москва и Пекин подписаха дружно със Съединени американски щати, Франция, Германия и Англия съглашение през 2015 година, с което Техеран се съгласи да ограничи нуклеарните си действия в подмяна на понижаване на интернационалните наказания.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да се отдръпна от съглашението отваря вратата за нови наказания против Иран и задграничните компании в страната. Техеран сега търси поддръжка от останалите страни подписали контракта, в това число и Китай, който е огромен консуматор на ирански нефт.

В сряда на китайските дипломати беше заложен въпросът какво считат за проекта на Иран да усили потенциала си за произвеждане на обогатен уран в страната. Дипломатите тогава приканиха заинтригуваните страни да „ не престават да ползват съглашението ” от 2015 година

Рухани е вторият ирански президент, който участва на срещата на върха на Шанхайската организация, където Иран има единствено статут на наблюдаващ. Част от членовете на ШОС са четири някогашни руски републики от Централна Азия (Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан) и двама нови членове - Индия и Пакистан. Индийският министър председател Нарендра Моди също се чака да е в града.

Китай от своя страна би трябвало да се възползва от срещата на високо ниво, с цел да прокара огромния си инфраструктурен план "Нови пътища на коприната", във време, когато азиатският колос остава под опасността на американските митнически наказания, въведения към допустима комерсиална война.

Москва, сходно на Пекин, вижда в Шанхайската организация метод за противопоставяне на въздействието на Съединените щати и НАТО. Стартирала през 2001 година основно за разрешаване на въпроси от трансграничен темперамент, ШОС към този момент не е в сянката, сподели тази седмица Путин пред китайска телевизия. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР