Средствата за зъбните протези са 20 млн. лв.Здравноосигурените лица на

...
Средствата за зъбните протези са 20 млн. лв.Здравноосигурените лица на
Коментари Харесай

Безплатни ченета за пенсионерите от 1 септември

Средствата за зъбните протези са 20 млн. лева


Здравноосигурените лица на възраст сред 65-69 години ще имат право на безвъзмездни зъбни протези от 1 септември. Новата услуга е включена в Националния рамков контракт, който се чака да бъде подписан в Министерството на здравеопазването през днешния ден, 28 февруари. Тя е контрактувана сред НЗОК и Българския зъболекарски съюз (БЗС).
 Д-р Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз Д-р Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз
Това е първата възрастова група, на която от есента ще се поставят ченета. Всеки пациент ще има право на до две цели плакови протези през четири години, изясни доктор Николай Шарков, ръководител на БЗС по време на конференция във вторник.

По данни на съсловната организация популацията сред 65 и 69-годишна възраст в страната е 483  000 души. Половината от тях са обеззъбени: 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% – обеззъбена долната челюст, а 13% нямат нито един зъб.

Средствата в бюджета на здравната каса за новата услуга са към 20 млн. лева Те обаче не включват зъботехническата работа и пациентът ще би трябвало да си доплаща за материалите и изработването на протезите. Според типа на протезата и региона на страната това може да варира сред 50 и 80 лева

Наясно сме с спомагателните въпроси, които ще зародят в процеса на одобряване на тази активност, по тази причина се обединихме към концепцията тя да стартира от 1 септември, тъй като има много неясноти по какъв начин ще тръгнат нещата, изясни основният секретар на съсловната организация доктор Борислав Миланов.

Имаме нарастване на прегледа като стойност, заплащана от НЗОК, само че пациентът няма да усети това нарастване, както и до момента той ще доплаща 1,80 лева, уточни доктор Шарков.

По отношение на лицата над 18-годишна възраст и през актуалната година се резервира без смяна правото на до три безвъзмездни процедури в границите на година, да вземем за пример две пломби и вадене на зъб. Изключение вършат бременните дами, на които се поставя един спомагателен обзор.

Детският пакет остава същият, защото е приемлив. На децата обаче, които страдат от психологични проблеми, всички дентални действия ще бъдат покрити 100% от бюджета на НЗОК. Същото важи и за лишените от независимост.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР