Средствата по приоритетна ос 5 Подобряване на качеството на атмосферния

...
Средствата по приоритетна ос 5 Подобряване на качеството на атмосферния
Коментари Харесай

Насочват средствата за подобряване на въздуха към определени общини

Средствата по предпочитана ос 5 " Подобряване на качеството на атмосферния въздух " в Оперативна стратегия " Околна среда " /ОПОС/ ще бъдат ориентирани към стеснен брой общини, които са разпознали като главен източник на замърсяване битовото отопление и с планувани в общинските стратегии за качеството на въздух замяна на отоплителни уреди на твърдо гориво.

Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос в парламентарния надзор за програмата за непорочност на въздуха, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тези ограничения са разпознати като такива с максимален резултат в релативно къс период, уточни Димов и означи, че се прави специфичен фокус върху сходни ограничения, тъй като финансовият запас, заделен по предпочитаната ос е стеснен.

Той разясни, че Министерство на околната среда и водите работи интензивно по оповестяване на процедурата за непосредствено даване на безплатна финансова помощ, като това ще стане до края годината.

Министърът сподели още, че е в ход процедура за създаване и актуализация на общински стратегии за качеството на атмосферния въздух на 28 общини с нарушено качество на атмосферния въздух, като по нея се извършват 11 контракта и планове, които са на заключителен стадий.

Данните постъпващи от автоматизираните станции за надзор на качеството на атмосфуерния въздух не регистрират превишение на равнищата на главните следени замърсители, сподели Димов по въпрос за обезпечаването на чистотата на атмосферния въздух в Русе.

Според министъра наклонността при регистразцията на превишаване на фини прахови частици е на понижаване. Общият им брой през 2013 година е бил 107 превишения, а през 2017 - 71.

В същото време поради продължаващите сигнали за неприятни миризми в града е конфигурирана италианска апратура за пробонабиране и определяне на миризми. Контролни проби за миризми в атмосферния въздух са взети на 12 ноември т.г. от регионите на два евентуални източника - компаниите " Монтюпе " и " Топлофикация-Русе ". Пробите са изпратени за разбор в профилирана лаборатория в Холандия, сподели министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР