Средствата, инвестирани във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от началото на

...
Средствата, инвестирани във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от началото на
Коментари Харесай

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници се понижават през миналата година

Средствата, вложени във възобновими енергийни източници (ВЕИ) от началото на годината възлизат на 133 милиарда $, показва Цветана Параскова от Oilprice.com. Тази сума е с 36 милиарда $ по-ниска от пиковата стойност, регистрирана преди две години, сочи годишният отчет Climatescope, издаван от Bloomberg.

Основната причина за понижението на цената на вложенията във ВЕИ е забавянето на стопанската система на Китай, която образува голям дял от бранша на световно ниво. В страната размерът на вложенията през предходната година е понижен с 50% на годишна основа през 2018 година до 86 милиарда $. Освен в Китай, стесняване се следи и в други от огромните пазари на ВЕИ, в това число Индия и Бразилия.

През предходната година вятърните турбини се трансфораха във водещият метод за произвеждане на електрическа енергия всред останалите ВЕИ други възможности. Техният дял на световно ниво доближи 51%, което е растеж от 4 процентни пункта. Така те изпревариха слънчевите панели за пръв път от 2015 година насам.

Сред аргументите за смяната още веднъж е Китай. През предходната година страната прекрати дотациите за произвеждане на електрическа енергия посредством слънчеви панели и утвържденията за инсталиране на нови такива мощности. Веднага след решението на управляващите акциите на слънчевите производители в страната изгубиха приблизително 15% от цената си.

Изключвайки Бразилия, Индия и Китай, в останалите разрастващи се пазари вложенията във ВЕИ доближиха рекордната стойност от 34 милиарда $, което е растеж от 4 милиарда $ на годишна основа.

Все отново в разрастващите се пазари главният метод за произвеждане на електрическа енергия остават топлоелектрическите централи, които генерират 47% от нея (спад с над 50% за последните 10 години). Инсталираните нови мощности през 2018 година са със 7% повече спрямо година по-рано, което е най-бързия ритъм на повишаване за последните съвсем 10 години. Като цяло изкопаемите горива са водещ метод за произвеждане на електричество в над 40 от общо 83 зараждащи пазара, показват от Bloomberg в проучването си.

Прогнозата на Международната организация по енергетиката въпреки всичко е конфигурираните мощности следващата година да набъбнат. " Очакванията ни за 2020 година са по-оптимистични, защото в Китай се следи възстановяване на систематичната интеграция, по-ниски входни цени и увеличение на конкурентоспособността както на фотоволтаиците, по този начин и на вятърните централи ", показват от организацията си в отчета Renewables 2019.
В документа се акцентира също, че Китай ще се трансформира в най-бързо растящия производител на биогорива до 2024 година, като в идващите пет година тяхното произвеждане може да се увеличи с 25%. В композиция към биогоривата, ВЕИ ще доставят към 10% от силата за потребностите на превоза в страната до 2024 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР