Средното повишение на комплексната цена на ВиК услугите (включваща доставяне

...
Средното повишение на комплексната цена на ВиК услугите (включваща доставяне
Коментари Харесай

Къде водата поскъпна най-много

Средното покачване на комплексната цена на ВиК услугите (включваща снабдяване на вода, отклоняване и филтриране на отпадъчни води) през 2022 година по отношение на настоящите цени в прегледаните досега бизнес проекти е към 34 %. Това обявиха в изявление за Българска телеграфна агенция членът на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в бранш " ВиК " Димитър Кочков и шефът на Дирекция " ВиК услуги " в регулатора доктор Ивайло Касчиев.
 
КЕВР прецизно управлява дали цените на ВиК услугите са под прага на обществена търпимост, което е законово условие, допълват от регулатора. " Разбира се, при определянето на новите цени Комисията би трябвало да регистрира и нуждата ВиК сдруженията да бъдат финансово постоянни, с цел да могат да продължат да дават на потребителите услуги с нужното качество и непрекъсваемост. Това значи да бъде обезпечено възобновяване на приетите им разноски и да се обезпечи стопански обоснована възвръщаемост на инвестиции капитал. Този баланс сред ползите на потребителите и ползите на ВиК сдруженията е комплициран и КЕВР прави оптималното, с цел да обезпечи достъпа на хората до вода ", обявиха още от регулатора.
 
Най-високо е нарастването на цените в област Бургас. Причината за това са плануваните от сдружението обилни вложения в язовирите " Порой " и " Ахелой ", които бяха предадени за прилагане от Министерство на околната среда и водите като различни водоизточници. Комисията направи всичко допустимо с цел да понижи това високо нарастване. Изпратено беше искане до Министерство на регионалното развитие и " Български ВиК Холдинг " ЕАД за да бъде открита опция тези вложения да се финансират със заемни средства, такава опция обаче не беше обезпечена, съгласно специалистите. 
 
Сред районните /областните/ ВиК оператори най-ниско е нарастването на цените на ВиК услугите във Враца - 14,8 % и в Благоевград - 19,8 на 100.
 
Една от главните аргументи за покачването на цените са доста увеличените през 2021-2022 година разноски за материали и външни услуги, обясниха от КЕВР. Водещ фактор са фрапантно увеличените разноски за закупуване на електрическа енергия от свободния пазар, които набъбнаха неведнъж спрямо цените от 2020-2021 година Успоредно с това през миналия регулаторен интервал бяха въведени в употреба доста нови уреди, които изискваха спомагателни разноски – пречиствателни станции, помпени станции и други
 
Друго съображение за покачването на цените на услугите е заложеното нарастване на работните заплати във ВиК бранша вследствие на подписаното съглашение сред НБС " Водоснабдител " - КНСБ, Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и " Български ВиК холдинг " ЕАД. Съгласно съглашението те ще порастват годишно с 15 %.
 
Трябва да се подчертае, че тази стъпка е безусловно нужна, акцентираха от КЕВР. През последните години възнагражденията на ВиК експертите изостанаха трагично във връзка с растящата междинна работна заплата и все още те са измежду най-ниските в страната.
 
 istock istock
Като воден регулатор ние не можем да допуснем сдруженията да изпаднат в кадрова рецесия – да нямат нужните експерти, които да отстраняват повреди, да поддържат мрежата, да построяват нови пречиствателни станции, да рехабилитират огромни сектори от амортизираната с десетилетия водопреносна и канализационна мрежа. За да се добие визия за мащабите на активността, би трябвало да се уточни, че общата дължина на водопроводната мрежа е 74,5 хиляди км, а на канализационната мрежа е 12,5 хиляди км. Дружествата експлоатират общо 7852 водоизточници, 3600 помпени водоснабдителни станции и над 130 пречиствателни станции за отпадъчни води. Следва да се има поради, че ВиК операторите са натоварени с голямата отговорност да обезпечават непрекъсваема услуга по водоснабдяване 24 часа в денонощието, всеки ден от годината, защото според Хартата на Организация на обединените нации достъпът до вода е главно човешко право. Усилията на регулатора са ориентирани към обезпечаването на това право, тъй като това е и наша отговорност, допълниха Кочков и Касчиев.

Водата в Бургас нараства с близо 60%, а във Враца - с 15%

От 2022 година във ВиК бранша стартира новият регулаторен интервал. Във връзка с това още през средата на 2021 година ВиК операторите изготвиха и показаха в Комисията планове на своите бизнес проекти и ценови заявки. Разглеждането на бизнес проектите беше забавено по няколко аргументи -  обсъжданите през лятото на 2021 година промени в Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги /ЗРВКУ/, които предвиждаха отсрочване на новия регулаторен интервал, а въпреки това - заради наложения в края на 2021 година мораториум върху цените на ВиК услугите. През интервала на мораториума, по инструкции на Министерство на регионалното развитие, всички държавни ВиК оператори преразгледаха своите бизнес проекти (включително и тези, които към този момент бяха показали променени бизнес проекти в КЕВР).  Това докара до закъснение на процеса по разглеждане на бизнес проектите и той стартира през 2022 година
 
Във връзка с увеличените цени на ВиК услугите и забележителните загуби на вода в някои елементи на страната, от КЕВР дадоха отговор, че общата наклонност в народен мащаб е за понижаване на загубите на вода. Всички ВиК сдружения в страната залагат в бизнес проектите си ограничения за намаление на общите загуби на вода по мрежата, като най-голямо понижение по този индикатор е планувано в областите Пловдив, Благоевград, Русе, Велико Търново, Плевен. През предходния интервал редица оператори усъвършенстваха този индикатор и това ще бъде регистрирано от Комисията.
 
Обективният разбор демонстрира, че вследствие на настъпилите неподходящи фактори в интернационален мащаб – коронавирус пандемията и разразилата се енергийна рецесия, ВиК сдруженията оперират във влошена икономическа среда. В резултат на тези фактори от 2021 година насам доста се покачиха цените на редица материали, първични материали и външни услуги, които ВиК операторите употребяват, изясняват от регулатора. Според КЕВР това неизбежно се отразява на тяхната активност. Промените в тези цени са отразени в бизнес проектите, в които са включени и средства за финансиране на плануваните вложения в обществени ВиК активи и в корпоративни активи. Целта е сдруженията да имат финансови благоприятни условия, с цел да реализиран задачите, заложени в бизнес проектите им.
 
 istock istock
" Важно е да се подчертае, че КЕВР разполага с механизъм, с който от време на време регистрира и отразява доколко одобрените цени на ВиК услугите подхождат на поетите от ВиК операторите задължения да усъвършенстват резултатите от своята активност ", обявиха Кочков и Касчиев. Комисията годишно реализира надзор на сдруженията за регистрираните от тях равнища на индикаторите за качество на ВиК услугите и на изпълнените от тях вложения. Съгласно нормативната уредба, след третата и след петата година на регулаторния интервал Комисията проучва постигнатите равнища на индикаторите и изпълнените вложения и надлежно поправя утвърдените цени. Това към този момент беше направено от регулатора след първите три години на интервала (2017-2019 г.), като осъществяването беше отразено в утвърдените цени на ВиК услугите за 2021 година В резултат на осъществения разбор КЕВР понижи цените на редица ВиК оператори, при които беше регистрирано съществено несъблюдение на заложените индикатори за качество и успеваемост и на изпълнените вложения.
 
" Справедливо е да се означи, че ВиК секторът се развива неравномерно на територията на страната и повода за това са другите условия, в които обособените сдружения оперират – брой на потребителите, географски условия, дължина на ВиК мрежата и други Ръководствата на избрани ВиК оператори демонстрират по-голяма разпоредителност в търсенето на решения за повишение на успеваемостта - обезпечаване на съществени капиталови запаси, реализация на планове по oперативни стратегии, изцяло възстановяване на управническите процеси, внедряване на осведомителни системи, ръководство на водното стопанство, реализацията на ограничения за енергийна успеваемост.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР