Средното образование в Пловдив е в крачка с нуждите на

...
Средното образование в Пловдив е в крачка с нуждите на
Коментари Харесай

Средното образование в Пловдив в крак с нуждите на бизнеса и съвремието, хуманитарният профил трябва да бъде подкрепен

Средното обучение в Пловдив е в крачка с потребностите на бизнеса. Тенденцията за, повече дуални паралелки остава, по две нови специалности - екскурзовод и фотограф, ще учат бъдещите осмокласници от региона през новата образователна година. Това съобщи в изявление за Дарик радио началникът на Регионалното ръководство по обучение Иванка Киркова. По думите й казусът с намаляващия брой възпитаници в някои райони е предизвикателство и решаването му е значимо за бъдещето на образованието и професионалната подготовка в тези области.

„ Трябва да се оправим с промените в просветителната система, да се приспособяваме към новите технологии да създадем учебните заведения привлекателни за учениците “, безапелационна е Киркова.

До 5 януари тази година компаниите в Пловдив и района имаха опция да насочат оферти за съответни специалности, които да бъдат включени в просветителната стратегия, съобразена с потребностите на фирмите. Според държавния проект за банкет в учебните заведения, в Пловдив и региона следва да бъдат открити 221 паралелки с банкет след 7-ми клас.

Професионалните паралелки би трябвало да бъдат в превес. Същевременно, задачата е над 50% от всички паралелки - както профилирани, по този начин и професионални - да са от по този начин наречените STEM области (наука, технологии, инженерство и математика). Процентът на професионалните паралелки е достигнал 62,15%, до момента в който този на STEM паралелките е 56,40%.

Само през септември, 2023 година, в региона са регистрирани 6123 възпитаници.

„ Въпреки че този брой служи като първичен индикатор, би трябвало да се вземат поради и фактори като миграцията и емиграцията, които могат да повлияят. Този аспект важи както за български, по този начин и за непознати възпитаници, които са или биха желали да бъдат част от просветителната система в района “, разяснява началникът на РУО Пловдив.

По думите й, дуалното образование е значима част от просветителната система в региона.

„ За да бъде държавният проект за банкет съгласуван с условията на бизнеса, изпратихме публични писма до всички национално показани работодателски организации, както и до Агенцията по заетостта и кметовете на общините. Този въпрос беше разискван и в Областната администрация.

Също по този начин, методът към грижата за учениците, които избират да влязат в света на труда, е доста значим. Поощряването на тяхната професионална реализация и обезпечаването на дуални паралелки са стъпки в вярната посока “, безапелационна е Киркова.

Очакванията и очакванията са процесът на поощряване на съдействието сред учебните заведения и бизнес бранша, като се основават по-добри благоприятни условия за бъдещите експерти в района, да продължи.

„ Фактът, че учениците в 11 и 12 клас поставят труд, образоват се на работното място и получават стипендия, способства за тяхната подготовка за бъдещата им професионална кариера. Този модел на образование дава скъп опит и благоприятни условия за използване на наученото в действителна конюнктура “, изясни още тя.

Значимо достижение на актуалното управление на РУО Пловдив за решение на казуса с намаляващия брой възпитаници в някои райони, е запазването на професионалната паралелка в Лъки, която е единствено със 6 възпитаници. Казусът е значим, тъй като решаването му е значимо за бъдещето на образованието и професионалната подготовка на децата, изключително когато става въпрос за поддържане на характерни специалности в райони, където популацията понижава.

„ Реалността е такава, че при такива обстановки би трябвало да се „ жонглира “ с разнообразни параметри, като пълняемост, брой възпитаници и потребностите на бизнес бранша, и това ускорява сложността на процеса. Анализите, които правим в РУО, са от решаващо значение за акомодацията на просветителните стратегии към потребностите на общностите и бизнеса “, изясни началникът на просветителната институция.

Тя добави, че комплицирано стои и решението по отношение на приема в междинното учебно заведение в Куклен, където има 12 възпитаници. По думите й, този въпрос изисква уравновесен метод, който да вземе поради, както математическите аспекти, по този начин и обществените и човешките условия – т.е. значимо е да се резервира качеството на образованието, само че също по този начин да се отчетат и обществените и демографските фактори.

Интегрирането на нови специалности, като " екскурзовод " в гимназията н Асеновград и снимка в „ Ана май “ в Пловдив в образователните проекти също способства за актуализирането на образованието и даване на учениците с нови благоприятни условия за развиване.

„ Моите упования за бъдещето на образованието в региона са свързани със основаването на стимулираща и новаторска просветителна среда. Искаме учениците да имат опцията да избират просветителния път, който дава отговор най-добре на техните ползи и благоприятни условия “, споделя Киркова.

В ефира на Дарик тя разяснява и значимата роля на филантропичните науки в образуването на сериозно мислене, информационни умения и културна информираност - пълномощия, основни за сполучливата интеграция в обществото и професионалното развиване.

По отношение на провокациите сега в просветителната система, те са многочислени, споделя още Киркова.

„ Трябва да се оправим с промените в просветителната система, да се приспособяваме към новите технологии, да осъвременяваме и да вършим учебните заведения привлекателни за учениците. Това не е елементарно, само че сигурно е допустимо. “

До 15 януари шефовете на учебни заведения, които ще организират банкет след 7 клас, би трябвало да дадат своите поръчки в електронната система на МОН, с цел да се систематизират данните и картината за идния банкет да се обясни.

Иванка Киркова се върна на поста на шеф на Регионалното ръководство по образованието в Пловдив есента на предходната година, откакто беше нелегално уволнена и завоюва във Върховен административен съд делата против отстраняването си през 2021 година от поста. Преди това тя беше отпред на просветителната институция 8 години

“Върнах се с оптимизъм. Знам, че когато човек е здрав и има поддръжка, съотборници и съекипници, тогава проблемите могат да бъдат преодолени. През тези две години близки мои хора, част от системата, сътрудници и родители, търсеха ме по най-различни въпроси. Помагах, давах безвъзмездни препоръки. Това ме мотивираше.

В РУО Пловдив има 9 свободни щата от 32 чиновници по конструкция, само че положителната вест е, че е на 4 и на 5 януари се организираха състезания в София и към този момент имаме определени сътрудници - за специалист по физика, физическо образование и спорт и естествени науки. Към това постоянно съм стремяла - да намеря мощните качества на всеки и да ги употребявам в работата. Ако родителят е обезпокоен и желае да се оплаче, ние не формализираме процеса, защото значим е не документът, а действителната обстановка - житейска или професионална “.

Междувременно, със заповед на Иванка Киркова са оповестени състезания за длъжността " шеф " на 18 държавни и общински учебни заведения в региона.

Директорите ще се сортират поетапно, по новите правила след измененията вНаредба №16, която на 12 декември бе обнародвана в Държавен вестник.

Това са:

ОУ " Алеко Константинов " - Пловдив

ОУ " Княз Александър I " - Пловдив

СУ " Найден Геров " - Пловдив

СУ " Симон Боливар " - Пловдив

ОУ " Васил Петлешков " - Пловдив

НУ " Христо Ботев " - Пловдив

СУ " Никола Вапцаров " - Пловдив

СУ " Братя Миладинови " - Пловдив

ОУ " Петко Каравелов " - Асеновград

ОУ " Св. Св. Кирил и Методий " - с. Стрелци, община Брезово

СУ " Христо Ботев ", Лъки

ОУ " Дядо Иван Арабаджията " - Царацово, община " Марица "

ОУ " Св. Св. Кирил и Методий " - с. Дълбок извор, община Първомай

ОУ " Д-р Петър Берон " - с. Чалъкови, община Раковски

ОУ " Христо Ботев " - с. Крумово, община " Родопи "

ОУ " Княз Борис I " - с. Богданица, община Садово

ОУ " Васил Левски " - Хисаря

ОУ " Христо Ботев ", Паничери, община Хисаря
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР