Средностатистическият турист прекарва по повече от пет часа в проучване

...
Средностатистическият турист прекарва по повече от пет часа в проучване
Коментари Харесай

В бъдеще изкуственият интелект ще планира нашите ваканции

Средностатистическият екскурзиант прекарва по повече от пет часа в изследване на едно пътешестване и преглежда 141 страници със наличие (за американците цели 277 страници), сочи световно изследване на Expedia Group измежду 5 700 души. И това единствено в 45-те дни преди заминаването, написа CNBC.

Тук идва и ролята на генеративния изкуствен интелект - технология, която се чака да опрости този развой и да разреши на фирмите да приспособяват по-добре рекомендациите си по отношение на характерните ползи на пътуващите.
Как би могло да наподобява това?
Очакванията са, че изкуственият разсъдък (AI) освен ще възнамерява нашите пътувания, само че ще поддържа връзка с хотели, ще изготвя бюджети и даже ще извършва ролята на персонален помощник, а на фона на всичко това - методът, по който компании подхождат към туристите, ще се промени фундаментално.

Стандартното търсене на жилище в Airbnb, да вземем за пример, демонстрира резултати, които не включват предходни търсения. Може в продължение на десетилетие да сте резервирали първокласни, модерни жилища, само че все пак евентуално ще ви предложат селски парцели на рационални цени, в случай че дават отговор на заложените филтри. Това обаче може скоро да се промени.

През май основният изпълнителен шеф на компанията Браян Чески разиска по какъв начин AI би могъл да промени метода на Airbnb.

Вместо да ви задаваме въпроси, като: Къде отивате и какво ще вършиме?, желая да си изградим ваш непрекъснат профил, да научим повече за вас и да ви зададем два по-сериозни и фундаментални въпроса: Кой сте вие и какво желаете? ”, съобщи Чески.

И въпреки изкуственият разсъдък, който обезпечава “мащабна персонализация ” към момента да не е тук, способността му да търси в големи масиви от данни, да дава отговор на въпроси на натурален език и да “помни ” предходни въпроси, с цел да надгражда диалог по метода, по който го вършат хората, притегля туристическата и доста други промишлености.
Туристически компании, които употребяват AI
Общо 61% от участниците в изследване на National Research Group, извършено през април, са декларирали, че са отворени към потреблението на всекидневен AI, с цел да възнамеряват пътувания, само че единствено 6%, в действителност, са го правили. Нещо повече, повече от половината от участниците (51%) споделят, че нямат доверие на технологиите във връзка с отбраната на персоналните им данни, а 33% се притесняват, че AI може да даде неточни резултати.

И до момента в който туристите разискват сигурността и преимуществата на потреблението на AI за планирането на пътувания, доста огромни туристически компании към този момент се впускат стремително в технологията.

През февруари основаната в Сингапур компания Trip.com пусна чатбота TripGen, зад който стои OpenAI - основателят на ChatGPT. През март Expedia и Kayak бяха измежду първите показани приставки за ChatGPT. През април Expedia разгласи бета версия на AI чатбот на ChatGPT.

През май европейската компания за резервации eDreams Odigeo се причисли към “Програмата за доверени тестери ” на Гугъл Cloud, а Airbnb разгласи проекти да интегрира най-новия огромен езиков модел на OpenAI - GPT-4 в своя интерфейс. През лятото на тази година имаше редица изказвания по отношение на изкуствения разсъдък в областта на туризма.

Юни месец Amazon Web Services разгласи, че ще влага 100 млн. $ в стратегия, която оказва помощ на фирмите да употребяват генеративен AI, като RyanAir и Lonely Planet са две от първите четири участващи компании. Booking.com пусна чатбота Trip Planner с AI в приложението си за определени членове в Съединени американски щати на своята стратегия за преданост Genius. От Priceline пуснаха платформа на име Trip Intelligence, с чатбот с генеративен AI от Гугъл на име “Пени. ”

През юли Tripadvisor показа уеб основан асистент за правене на направления с AI на име Trips. Trip.com показа освежен чатбот на име TripGenie, който реагира на текстови и гласови запитвания, демонстрира изображения и фотоси и дава линкове за резервации. Компания за наеми на ваканционни парцели HomeToGo пусна бета версия на търсачка с AI в приложението си на име AI Mode за консуматори в Съединени американски щати и Англия.

Сега повече туристически компании имат приставки за ChatGPT, включително GetYourGuide, Klook, Turo и Etihad Airways. А редица платформи с AI за обмисляне на пътувания - от Roam Around (за общи пътувания), AdventureGenie (за каравани), Curiosio (за пътешествия с кола), прибавиха спомагателни варианти към разрастващия се пазар за планирането на пътувания с AI.
Отвъд планирането на пътувания
Планирането на пътувания е най-видимото приложение на AI в туристическата промишленост сега, само че фирмите към този момент приготвят и нови функционалности.

" Trip.com обмисля създаването на виртуален справочник за най-новия си AI артикул TripGenie ", съобщи Ейми Уий, старши продуктов шеф в сдружението.

Той може да оказва помощ с даването на информация, като показване на исторически здания и експонати в музеи. Визията е да се сътвори виртуален сателит, който може да схваща и да приказва с пътуващия, както и да дава помощ по време на всяка стъпка от пътуването ”, споделя тя.

От уеб страницата за туристически вести Skift показват, че AI може да бъде употребен за прогнозиране на забавяния на полети и да оказва помощ на туристически компании да дават отговор на отрицателни онлайн мнения. От компанията пресмятат, че чатботовете биха могли да допринесат стойност за 1.9 милиарда $ към туристическата промишленост, позволявайки на фирмите да работят с по-малко личен състав за обслужване на клиенти, освобождавайки време за хората да се концентрират върху по-сложни задания.

Чатботовете не би трябвало да бъдат наемани или обучавани, могат да приказват разнообразни езици и нямат крива на образованието ”, се показва в отчет на Skift.

Като цялостен от Skift предвиждат, че генеративният AI би могъл да съставлява опция на стойност 28.5 милиарда $ за туристическата промишленост – оценка, която “в ретроспекция ще наподобява консервативна, в случай че инструментите се употребяват с цялостния им капацитет ”.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР