Средномесечното равнище на регистрирана безработица от началото на годината до

...
Средномесечното равнище на регистрирана безработица от началото на годината до
Коментари Харесай

Безработицата паднала до 7.2% през тази година

Средномесечното ниво на записана безработица от началото на годината до ноември е 7,2%, което е най-ниското равнище от 2009 година насам. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на заключителна конференция за 2017 година, съобщи БГНЕС.

От началото на годината до края на ноември 225 288 безработни са почнали работа, което е към 40% от всички регистрирани лица. Близо 200 000 от тях са почнали работа на първичния пазар на труда. Към днешна дата от управническата стратегия в областта на заетостта, обществената и демографската политика от заложени 78 ограничения, които би трябвало да са изпълнени до края на мандата, са изпълнени девет, 57 са в развой на осъществяване, а по 18 следва да стартира работа.

Голяма част от ограниченията се осъществят в промени в нормативната уредба. От май до 15 декември министерството е подготвило планове за промени в 55 нормативни акта. Последният квалифициран законопроект е за смяна на Кодекса на труда във връзка с отпуски и компенсации за осиновителите. Предложението е всички осиновители на деца от 0 до 5 години да имат право на едногодишен отпуск и след него да получават поръчителство в размер на 90% от осигурителния им приход за последните 24 месеца.

Петков напомни някои от по-важните решения на кабинета и министерството, касаещи минималната работна заплата, пенсиите, помощите, като да вземем за пример новият размер на минималната заплата за 510 лева от следващата година. Продължават диалозите със обществените сътрудниците за критерии за установяване на минималната заплата, изясни Бисер Петков.

Отделно той подсети, че над 800 000 пенсионери са получили нарастване на пенсиите. Над 24 000 лица с увреждания ще употребяват над 16 000 персонални асистенти следващата година, стана ясно още от думите му. Общата стойност на подписаните контракти по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " надвишава 1,1 милиарда лева, а осъществените заплащания са за 459 млн. лева Близо 45 000 безработни са почнали работа със средства по програмата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР