Усещането за традиция, национална сила и потенциал - това е

...
Усещането за традиция, национална сила и потенциал - това е
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Традиция, но и голям стопански потенциал има в розите, държавата трябва да пази и да отваря врати на сектора

„ Усещането за традиция, национална мощ и капацитет - това е днешният ден за мен в Казанлък. Изключително е да си част от Празника на розата “. Това съобщи Драгомир Стойнев, лидер на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в 27 МИР-Стара Загора по време на тържествата в града.
Стойнев напомни обединената позиция на всички български евродепутати и виновни институции от предходната година, когато те съумяха да реализират унищожаване на всички нови регулации и рестрикции, които засягат розовите и други етерични масла, от Регламента за систематизиране, етикетиране и пакетиране на химикали. Комисията предложи промени в европейското законодателство за етикетирането като евентуални „ алергени “ на химически вещества, които съдържат етеричните масла. Новата регулация, която в границите на Зелената договорка изиска етеричните масла да се преглеждат като многокомпонентни химични смеси, сътвори съществени терзания измежду държавите-производителки на етерични масла и в сектора.
Тогава България бе главен фактор в обединените старания на страните производителки на етерични масла – Италия, Франция, Испания, Гърция, и в последна сметка Съветът на Европейския съюз остави актуалното състояние, само че предложи на Европейската комисия след четири години да показа нови разбори по отношение на розовото масло.
„ Темата още веднъж ще бъде дискутирана в Брюксел. Съществува евентуален сюжет в новия мандат на Европейски Съюз настроенията измежду законодателите да са разнообразни, тъй че политиците и производителите на етерични масла в България би трябвало да се в непрестанен разговор и да приказват в един глас в Европарламента и Еврокомисията ", сподели Стойнев.
Според него производството на етерични масла би трябвало да е бранш със специфичен фокус от страна на страната.
 „ Висока добавена стойност и народен авторитет, са единствено част от изгодите, които носи бранша “, сподели Стойнев. В програмата на Българска социалистическа партия се планува поддръжка за развъждането на етерично-маслени култури и създаване на преработвателни цехове за тези култури.
Притеснителен е казусът с наемането на работна ръка, изключително в акцията по прибиране на розовия цвят от полето, по тази причина секторът би трябвало да бъде включен в профилирани стратегии за наемане на работна ръка, считат от Българска социалистическа партия.
„ Много е значимо да бъде подкрепена  научно-развойната и иновационната активност в границите на бранша. Това ще докара до опазване на качеството на етеричните масла и до по-висок интерес от страна на взискателни пазари. Ангажирането на външно-политическите старания на страната с опциите на бранша за поддръжка на производителите на етерични масла за изход на външни пазари е нужда, за която от дълго време приказваме “, сподели още Стойнев. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР