Средно с 5-10% ще се увеличат парите за училищата в

...
Средно с 5-10% ще се увеличат парите за училищата в
Коментари Харесай

Средно 5-10% се увеличават парите за училищата в отдалечените райони

Средно с 5-10% ще се усилят пари те за учебни заведения та в отдалечените региони. Имаме спомагателна добавка за общините в Родопите, където сме сега. " Това съобщи пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Днес той се срещна с шефове на учебни заведения от Смолянска област, съобщи Actualno.com. В бюджета за 2018 година средствата за обучение са с 1 милиарда повече от тази година. " Увеличението е друго при другите общини и действия, тъй като се смесват няколко неща. От една страна прибавяме нови детайли във формулата. От друга страна по този диференциращ механизъм в една и съща община повече се усилват средствата за детските градини, по-малко за учебни заведения та или назад. В общия случай нарастването е от 3-4 до над 20%. Средно може би е сред 5-10% ", уточни той.

Той акцентира, че като цяло измененията, направени в разпределителния механизъм, водят до увеличение на средствата в по-малките учебни заведения и детски градини. Специален акцент в полемиката бе подложен върху професионалното обучение. За следващата година предлагането със Закона за държавния бюджет за смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение е диференцирано финансиране на професионалните паралелки според от бъдещото търсене. Допълнително финансиране ще получат паралелките с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда. Предстои този механизъм да бъде създаден. В общи линии се знае в кои браншове са тези паралелки. Промяната сигурно ще засегне техническите специалности и те още при започване на 2018-та ще получат още пари. Предвидени са за задачата 3 млн. лева Може да се тръгне към диференциран метод – паралелките с най-остър дефицит да получат повече, надлежно противоположното.
" Системата непрекъснато би трябвало да се приспособява и преструктурира в сходство с това. Иначе огромното предизвикателство пред системата в средносрочен и дълготраен проект е повече учители, повече младежи, които да се включат в педагогическата специалност. Това става с нарастване на възнаграждението като една съществена мярка. Предизвикателството в Смолянска област е изключително в детските градини да се усилят тези хонорари. В редица общини имат отговорности, средствата не доближават. Налага се общините да дофинансират. Другото огромно предизвикателство е обвързвано с материалната база. Тя е огромна и изисква напъните на учебни заведения та за поддържането и обновяването ѝ да бъдат подпомагани както от министерството, по този начин и от общините ", сподели още Вълчев. По полемиката за въвеждане на мандатност на шефовете просветният министър сподели, че в огромна степен тя е била извършена „ предумишлено и професионално “ при разискването на проектозакона за учебното и предучилищното обучение. " Въпросът беше дали можем да подложим системата един път на четири или пет години на цялостна промяна на шефовете. Искаме ли да сменяме всички шефове и какво ще коства всичко това на системата. Определено резултатът по този начин, както си го представяхме и най-много както народните представители си го представяха, е с преобладаващи отрицателни резултати ", разяснява Вълчев. Затова е било взето решение да се заложи на механизма на препоръка. Той би трябвало да направи по този начин, че шефовете, които не си правят задоволително добре работата и получат ниска оценка, да бъдат заменени. На останалите да им продължи правното отношение, което е самобитна мандатност, само че не в цялостния вид.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР