Средно по шестима безработни се борят за едно свободно работно

...
Средно по шестима безработни се борят за едно свободно работно
Коментари Харесай

Видин, Монтана и Враца с най-висока безработица, в Разград и Видин за една позиция се състезават 15 души

Средно по шестима безработни се борят за едно свободно работно място. Такива са данните на Агенцията по заетостта към края на февруари месец тази година.

Областите Видин, Монтана и Враца регистрират най-голям растеж на безработица. Най-силна е конкуренцията в Разград и Видин, където за една позиция се състезават по 15 и по 12 безработни. Най-малък % безработни регистрират в София-град, Стара Загора и Варна.

" Миналата година нещата са изглеждали доста по-добре. Все отново знаете 2019 и двата месеца от 2020 година беше интервал в разцвета на пазара на труда или на време, в което ние постигнахме едни върхове на претовареност, т.е. търсенето на работна мощ надвишаваше предлагането ", съобщи Иво Иванов-началник отдел разбори и прогнози към Агенция по заетостта.

Спрямо януари-февруари предходната година в този момент 20 % по-малко стартират работа. 17 са областите в страната, където нивото на безработица е над междинното за страната. А най-търсените специалности през предишния месец са личен състав, полагащ грижи за хората, строителство и превоз, длъжности в ресторантьорството и продавачи.

" Готвачи, помощник-готвачи, снабдители на храни, макар че този бранш е затворен, там има търсене, защото доста от тези обекти работят с доставка на храна по домовете ", добави Иво Иванов.

Сред най-търсените браншове от хората са администрация, бизнес услуги, преработващата индустрия.

" Сега главно желанията и задачите на търсещите работа са да оцелеят, т.е. да могат да си покрият заемите, да могат да обезпечат равнище на витален стандарт ", сподели още Иво Иванов.

До момента над 255 хиляди безработни са почнали работа през епидемиологичната конюнктура.

Автор: Стела Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР