Средно по 1000 медицински сестри на година напускат здравната ни

...
Средно по 1000 медицински сестри на година напускат здравната ни
Коментари Харесай

Голяма част от медицинските сестри в България са в пенсионна възраст

Средно по 1000 медицински сестри на година напущат здравната ни система по разнообразни аргументи. Действащите медицинските сестри у нас са 24 281, като една трета от тях са над 65-годишна възраст. Това съобщи в ефира на БНР Милка Василева, ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

По думите й казусът е международен, Проблемът е доста сериозен и е пристигнало последно време да се намерят решения, с цел да се резервира медицинският личен състав, разясни тя. Според нея ситуацията с кадровия недостиг е съществено.

Василева показва, че медицинските сестри са претрупани. Професията е недооценена и още веднъж излиза въпросът за заплащането на труда, добави тя.

Имахме 168 лечебни заведения в миналото и 53 000 медицински сестри. В момента имаме 368 лечебни заведения и 24 000 медицински сестри. Всеки може да реши на какъв брой места работят сътрудниците, с цел да може да имаме някакво опазване на здравето. Стартовата заплата на медицинските сестри би трябвало да е равна на три минимални заплати за страната, считат от Българската асоциация на експертите по здравни грижи, посочи Василева.

Нестабилната политическа обстановка има голямо отражение върху системата на опазването на здравето, сподели още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР