Средно 1,75 милиона смъртни случая по света годишно в периода

...
Средно 1,75 милиона смъртни случая по света годишно в периода
Коментари Харесай

Резките температурни промени причиняват повече смърт от жегите -

Средно 1,75 милиона смъртни случая по света годишно в интервала 2000-2019 година са свързани с внезапните промени в температурите, откри проучване на експерти под управлението на университета Монаш, Австралия, оповестено от профилираното издание " Лансет планетари хелт ". За това заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Учените са изследвали връзката сред температурните вариации и смъртността на 750 места в 43 страни или райони въз основа на данни от изследователската мрежа MCC Collaborative Research Network. Оказва се, че внезапните температурни амплитуди са по-опасни от горещините.

Смъртните случаи вследствие на измененията в температурите са 3,4 на 100 от общия брой смъртност в световен мащаб в интервала 2000-2019 година В Азия, Австралия и Нова Зеландия процентът е над междинния за света.

Глобално най-големият растеж в смъртността по този индикатор е в Австралия и Нова Зеландия (7.3%), следван от Европа (4.4%) и Африка (3.3%).

Повишеният риск от гибел се свързва с краткосрочната температурна смяна, само че до момента не е правена задълбочена оценка на смъртността по този индикатор в света.

" Климатичните промени са водеща причина за паника за публичното здраве през 21-и век. С все по-честите прояви на неустойчивост в температурите е нужно да се вземат дейни контрамерки за отбрана на човешкото здраве от температурните вариации ", сподели проф. Юминг Гуо, шеф на изследователското звено по климата и качеството на въздуха в университета Монаш.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР