Средният успех на държавата в грижата за децата е 2.88

...
Средният успех на държавата в грижата за децата е 2.88
Коментари Харесай

Среден 2.88 получи България за грижата си за децата

Средният триумф на страната в грижата за децата е 2.88 съгласно отчета " Бележник 2018: Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата? ", направен от Национална мрежа за децата.

Това е най-ниската оценка, която институциите получават за работата и политиките си, касаещи децата, от началото на правенето на отчета преди 7 години.

Докладът беше импортиран публично през днешния ден в Народното събрание, Министерския съвет и всички виновни институции. Той бе показан по едно и също време в още 8 града в страната от организациите, членове на неправителствената организация, която сплотява 150 организации от цялата страна, които работят за и с деца.

" Бележник " прави мониторинг на поетите задължения от страна на институциите, касаещи правата на децата. Той се създава от специалисти в съответните области, които употребяват обстоятелства и данни, предоставени от самите институции по реда на Закона за достъп до социална информация.

Докладът включва и рекомендации, които биха подобрили съществуващите политики и практики . Той преглежда 25 поети от страната уговорката в 5 области: " Основни правила по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето ", " Семейна среда и различни грижи ", " Здравеопазване ", " Образование ", " Правосъдие ".

Според експертите, най-тревожни през последните години са следените трендове за липса на прогрес в напъните за понижаване на детската беднотия, систематичните проблеми в обществената сфера и системата за протекция на детето, неналичието на целенасочена политика в поддръжка на фамилиите и родителите, незадоволителната съгласуваност сред институциите, забавената промяна в системата за детско правораздаване и минималните вложения и поддръжка за експертите, работещи с деца – обществени и здравни служащи, учители, съдии и други

От петте области най-ниска оценка - 2.53, специалистите дават на " Семейна среда и различни грижи " .

Съществуващата сега система за протекция продължава да се концентрира върху децата в риск, като липсва идея за богатство на всички деца и родители, заключават експертите. Необходими са дейни дейности за гарантиране на правото на детето на семейство, посредством основаване на превантивни услуги, налични за общността, както и обезпечаване на жизненоважни връзки със системите на опазването на здравето и образованието.

Със междинен триумф 2.60 на последващо място е региона " Основни правила по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето ". Експертите считат, че макар няколкото подхванати през 2017 година промени в законодателството, които касаят децата и фамилиите, тези промени са по-скоро " на парче ", в сравнение с съзнателен интегриран метод към правата на децата и поддръжка за родителите. В тази област най-ниско оценени са напъните за понижаване на детската беднотия. 385 000 български деца (или 32%) живеят в беднотия, а тези, които са в риск от беднотия и обществено изключване са 45.6%.

Средната оценка в област " Правосъдие " е 2,79 , т.е. най-ниската оценка, достигана в региона от първото издание на отчета досега. През годината няма никакъв прогрес за реализиране на промяната в системата за детско правораздаване, която се бави към този момент близо 10 години. Също по този начин, тематиката за сигурността на децата в интернет и развиването на дигитално-медийната им просветеност към момента не попада в целите на виновните институции.

Експертите правят оценка триумфите на страната в област " Образование " с 3,02 , като по този метод региона бележи забележителен спад по отношение на равнищата от предходните три години. Въпреки множеството нормативни промени в последните години, към момента липсва цялостна тактика за развиване на бранша, което попречва построяването на устойчиви и сполучливи практики в образователните заведения. Има най-малък прогрес в региона на ранното детско развиване, само че предоставяните услуги са с стеснен обсег и лимитирани териториално, без повсеместен и цялостен достъп до тях за всички деца и фамилии.

" Здравеопазване " получава 3,19 като това е най-високо оценената област в " Бележник 2018 ". Основният прогрес е в намаляването на детската смъртност, която доближава 6.5 промила през 2016 година - най-ниското ниво в цялата история на демографската статистика в България. В същото време обаче това равнище е съвсем два пъти по-високо от междинното за Европейския съюз.

От предходната година Национална мрежа за децара изготвя и по този начин наречения " Малък Бележник " на база мненията на родители, деца и експерти, работещи с деца . За правенето на оценките са извършени 43 фокус групи, с присъединяване на 189 деца и 156 възрастни, както и онлайн анкета с присъединяване на 252 души. Най-разпространените отзиви измежду допитаните са, че дистанцията сред хората и държавната власт е доста огромна, че има потребност от повече човешко отношение в институциите и по-малко администрация, повече връзка сред хората и институциите, които работят в полза на децата и повече замесване на експертите от практиката, при осъществяването на систематични промени и разискването на политики, отнасящи се до тяхната работа.

Преди да внесат отчета " Бележник " публично в институциите, представители на организациите членове на Национална мрежа за децата направиха спонтанен брийфинг на площад Независимост, именуван още " триъгълника на властта ". " Има симулация от страна на институциите, че се мисли за децата ", сподели в изказването си Георги Апостолов – ръководител на Управителния съвет на Национална мрежа за децата. " 2017 година беше релативно спокойна в стопански и политически проект и в случай че политическата класа имаше предпочитание, можеха да поемат този огромен приоритет – възстановяване на благосъстоянието на децата, само че те не го направиха. Живеем в страна, която последователно убива децата си. Има благоприятни условия, има средства, само че нищо не се прави. Гледа се към парите, към автомагистралите, а това, което би трябвало да се вложи за бъдещето на страната, за децата – не се прави ", добави Апостолов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР