Средният разход за един български пациент се е увеличил и

...
Средният разход за един български пациент се е увеличил и
Коментари Харесай

Аркади Шарков: COVID смеси здравната ни система със „Семашко“

Средният разход за един български пациент се е нараснал и то доста, над 500 лв. спрямо миналата година. Той варира в пъти сред другите лечебни заведения. Какви са аргументите пациентът да е все по-скъп на опазването на здравето?

„ Множество са факторите, касаещи ценообразуването на един пациент, минал през болница. По принцип системата на опазването на здравето изразходва повече, в сравнение с пациентът заплаща за своето здраве в някои посоки, само че не във всички “. Това сподели здравният икономист Аркади Шарков пред БНР.

„ Освен това работещите в частния бранш заплащат 1,5 от горната страна и за тези, които страната обезпечава. Има една неравнопоставеност сред работещи, такива, които страната обезпечава и надлежно трансфер от страната, когато се заплаща за българския пациент “, добави той.

По думите на Шарков в последните две години пандемията минава и с доста смъртни случаи в България и по света, което е наложило нов вид политика в системата на опазването на здравето, защото в множеството случаи приходите на лечебните заведения са зависели от тяхната активност.

„ Последните две години обществените механизми, които страната сътвори за подкрепяне на лекарите в Коронавирус системата за прибавяне на изключителни клинични пътеки, които да заплащат надлежно и лекуването, в допълнение внесоха едно финансиране. Това финансиране обаче ще остане под въпрос сега, в който рецесията завърши. В този миг още веднъж цената на един пациент ще се върне към естествените граници “, сподели Шарков.

Той акцентира, че когато един пациент коства по-малко на лечебно заведение, с цел да го изпишат здрав, можем да кажем, че това заведение изразходва по-оптимално парите. „ Ако обаче погледнем от другата страна, би трябвало да забележим дали парите, които страната дава под формата на пари за клинични пътеки, са задоволителни. Защото клиничните пътеки, които касаят лекуването на Коронавирус, бяха вдигнати на 1400 лева Но множеството разбори на групи лечебни заведения в България сочеха, че приблизително един пациент коства сред 2500-3000 лв. на лечебните заведения. Така че едни лекуват по един метод, а други по-друг, само че в последна сметка е значим крайният резултат “, сподели още Шарков.

По думите му нито едно от лечебните заведения не е предостатъчно от това, че има Коронавирус, защото е спрян плановият банкет, който им носи по-голямата част от приходите. „ Коронавирус унифицира активността на лечебните заведения и ги прави по-зависими от страната и системата. Те не се съревновават към този момент на база качество на активността. В началото всички бяха съгласни с това, само че към този момент и общинските лечебни заведения недоволстват към сходен вид процедура от страна на страната. За страдание тази от една страна директна субсидия, а от друга – приемане на финанси на база указ, а не на база активност, смесват системата със остарялата система „ Семашко “, което води до отвращение на лекарите да лекуват. Те не са заплащани за качеството на извършеното лекуване, а парите са по равно за всички “, разясни Шарков.

Той беше безапелационен, че измененията в лечебните заведения към момента не са станали трайно, само че сега, в който бъдат спрени помощите, това ще докара до огромно обществено напрежение. „ Трябва да се измислят други механизми, с които лечебните заведения да бъдат подпомагани. Най-добре е те да са под формата на покачване на цените на клиничните пътеки, измежду които има доста хронично недофинансирани. На доста от пътеките цената би трябвало да се усили сред 100% и 200%. Има доста лечебни заведения, които не зависят от клинични пътеки, а от директни прехвърляния от Министерството на здравеопазването, които също би трябвало да бъдат увеличени “, сподели Шарков.

Здравният икономист акцентира, че най-същественият проблем, който е зародил в последните години, е напускането на системата от доста медицински експерти и отиването им на работа в други страни.

Шарков разяснява и отчета за положението на здравето в Европейски Съюз, който касае аргументите за високата смъртност и ниската дълготрайност на живот у нас. „ Важно е освен какъв брой са парите в системата, само че и по какъв начин се разпределят “, сподели той.

По отношение на доплащането у нас Шарков съобщи, че казусът с доплащането на медикаментите идва от медикаментите, които реимбурсира Касата с едвам 25%. „ Лекарствата у нас са най-евтините в Европейски Съюз, само че са най-скъпи във връзка с това, че НЗОК не ги покрива. Ако се усили процентът на реимбурсация, ще се понижи рискът да отпадат пациенти от терапия и след това да отиват в тежко положение в лечебните заведения “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР