Средната заплата в ИКТ сектора през миналата година е била

...
Средната заплата в ИКТ сектора през миналата година е била
Коментари Харесай

Общият пазар на IT и телеком услуги достига 5.5 млрд. лв.

Средната заплата в ИКТ бранша през предходната година е била 3454 лева В бранша работят близо 20 хиляди души, а в телеком бранша - още 11 хиляди

© Георги Кожухаров Пазарът на осведомителни и информационни технологии, в това число и телекомите, е достигнал 5.5 милиарда лева през 2018 година, излиза наяве от годишната ранглиста топ 100 на ICT Media.

Приходите единствено от IT услуги, в това число и аутсорсинг, са малко над 3 милиарда лева Това е нарастване с 45% по отношение на година по-рано, когато са били тъкмо 2 милиарда лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Разработката на софтуерни технологии и приложения за български и задгранични клиенти генерира най-големи доходи за поредна година, демонстрират данните на класацията. Общите приходи на 62-те софтуерни компании (чисто от продажбата на софтуер) в класацията са 950 млн. лева за 2018 година Най-големите 25 хардуерни компании са отчели доходи от общо 551 млн. лева Другото огромно звено са аутсорсинг фирмите, които през предходната година са създали 259 млн. лева

На първо място в общата ранглиста, която включва производители и на хардуер, и на програмен продукт, е " Датекс ", която има проходи от 233 млн. лева и необикновен на пръв взор скок от 30% в оборота. Той обаче може да бъде пояснен отчасти с всеобщата промяна на касови апарати.

Смесената петица

На второ и трето място са други две хардуерни компании - " Солитрон " и " Поликомп ". По-рано през годината " Солитрон ", дистрибутор на IT техника и програмен продукт, беше закупена от швейцарската ALSO. За предходната година тя отбелязва доходи от 217 млн. лева, а " Поликомп " - 214 млн. лева Интересното при първите три е, че 92% от приходите на " Датекс " са от експорт, а при " Солитрон " и " Поликомп " този % е осезаемо по-нисък – надлежно 18.9% и 1.4%.

Двете компании са също по този начин и най-ефективните в класацията. Според данните на ICT Media, " Солитрон " е направила 1.8 млн. лева доход на чиновник, а " Поликомп " - 1.67 млн. лева на чиновник.

Петицата се оформя от два производителя на програмен продукт: " Прогрес програмен продукт " и " Пейсейф България ". " Прогрес ", към този момент прекръстената " Телерик ", отбелязва доходи от 194 млн. лева, само че те се дължат на половина на финансови интервенции, което проличава от софтуерната ранглиста на изданието, където приходите от тази активност са 94.3 млн. лева " Пейсейф България " отбелязва 150 млн. лева и 47% растеж за последната година. И двете компании работят напълно за експорт.

Високи заплати и други положителни вести

Класацита на ICT Media показва още няколко забавни акцента от сектора: общата счетоводна облага на целия ИКТ бранш за 2018 година е скочила съвсем 4 пъти до 307 млн. лева Причина за това са мощните представяния на " Прогрес програмен продукт " и " Датекс ", които означават облага от надлежно 134 и 42 млн. лева В първия случай обаче става дума за еднократен резултат, а във втория е малко евентуално облагата да се резервира и през тази година.

Средното месечно възнаграждение в промишлеността през миналата година е 3454 лева В нея работят 19 500 души, а телеком секторът прибавя още 11 хиляди чиновници.

Очаквайте на 5 юли годишното издание " Капитал 100 ", което показва най-големите 300 компании в България, както и данни за водачите в 12 бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР