Средната цена на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ)

...
Средната цена на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ)
Коментари Харесай

Енергийният министър отново обяви, че проблем с цената на тока няма

Средната цена на тока на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) за интервала юни - 22 август 2019 година е била 48.59 евро. Цената на румънската борса за същия интервал е била 49.86 евро. Средната цена на унгарската борса електрическата енергия в този интервал се е търгувала за 50.14 евро. Това уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция във ведомството в отговор на изказванията на Българска социалистическа партия, че има свързани лица в енергетиката, поради което цената на тока за българските производители е по-висока. Петкова, представена от Българска телеграфна агенция, се базира на публична информация на борсата.

Официалните данни показвали, че единствено на 9 август цената на българската енергийна борса е била по-висока от тази на прилежащите тържища - в Румъния и Унгария. Тогава цената в България е била 124.62 лева, до момента в който базовата цена на румънската и унгарската тържища е била 111.46 лв.. Базова цена за на следващия ден на БНЕБ е 85.11 лева На румънска борса - 110 лева, на унгарската борса - 107.94 лева " Хубаво е, когато се приказват такива неща, в действителност да се ревизират обстоятелствата ", съобщи Теменужка Петкова. Тя посочи, че цените на либерализирания пазар се дефинират както всеки различен свободен пазар - по отношение на търсенето и предлагането.

Министър Петкова добави, че сдруженията от държавната енергетика са длъжни първо да обезпечат нужните количества електрическа сила за контролирания пазар. Отделно от това, поради така наречен дело " БЕХ електричество ", те имат ангажимент всекидневно да дават избрани количества електрическа сила за борсата за платформата " Ден напред " на цена от 44 лева Този ангажимент се извършва прецизно и количествата предлагана сила порастват непрестанно. До 2021 година те ще доближат до 800 мегавата на всеки час. Към сегашния миг сдруженията от държавната енергетика дават почти към 600-650 мегавата на час при начална цена от 44 лв., добави Петкова. Всички останали количества електрическа сила се оферират на борсата на другите й платформи.

В отговор на изказванието на Българска социалистическа партия, че " такова ръководство няма ", министър Петкова напомни, че през ноември 2014 година, в края на ръководството на Българска социалистическа партия и началото на държавното управление на ГЕРБ, дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК) е бил над 800 млн. лв.. Междуфирмената задлъжнялост тогава е била стотици милиони. Задълженията към двете американски централи са били достигнали застрашителни размери. " Неразплащането в системата беше в действителност извънредно сериозен проблем и това блокираше работата на целия бранш ", сподели Теменужка Петкова.

По отношение на това, че компании, свързани с предприемача Христо Ковачки, вземат участие в процедурата за построяването на АЕЦ " Белене ", Петкова изясни, че всеки е имал опция да съобщи предпочитание за присъединяване в процедурата. На по-късен стадий ще се дефинира кой тъкмо ще бъде определен за стратегически вложител на плана.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР