Средната цена на селскостопанската продукция в ЕС се е увеличила

...
Средната цена на селскостопанската продукция в ЕС се е увеличила
Коментари Харесай

Това е единствената селскостопанска продукция, която поевтинява през 2022 година

Средната цена на селскостопанската продукция в Европейски Съюз се е нараснала с 24% сред 2021 година и 2022 година, демонстрират последните данни на Евростат. Най-рязко е повишаването на зърнените култури (+45%), яйцата (+43%) и млякото (+31%). Поскъпване има при всички стокови групи, като се изключи плодовете (-3%).

Цените на зърнените храни, яйцата и млякото са се повишили най-рязко през 2022 година във Финландия, Франция и Латвия.

За да се илюстрира широкоразпространеният темперамент на покачванията на цените в Европейски Съюз, акцентът е подложен върху зърнените култури, яйцата и млякото, трите продукта с най-рязко приблизително повишаване на цените в Европейски Съюз през 2022 година
 Снимка 602102
Източник:

Средните цени на зърнените култури (пшеница, ечемик, царевица, ръж и овес, както и други типове зърнени култури) са се нараснали във всички страни от Европейски Съюз сред 2021 година и 2022 година, като процентът варира от +33% както в Австрия, по този начин и Холандия и +34% в Латвия до +67% в Унгария и +70% във Финландия.

Цените на яйцата също се усилиха във всички страни от Европейски Съюз сред 2021 година и 2022 година, като процентът варира от +6% в Люксембург и +7% в Кипър и Гърция до +68% в Холандия, +74% в Белгия и +76% във Франция.
 Инфлация за едни, дефлация за други - зависи на какво се топлите
Инфлация за едни, дефлация за други - зависи на какво се топлите

Ръстът на цените забавя темпа си за втори следващ месец

Сушата в целия Европейски Съюз през 2022 година понижи съществуването на прясна трева като храна за млекодайните крави. През 2022 година имаше покачвания на цените на млякото във всички страни от Европейски Съюз, вариращи от относително лимитирани +3% в Кипър (където козето мляко също е основен продукт) и +9% в Малта до към +50% в Белгия, Литва, Унгария и Латвия. В България растежът на цените на млякото е с 23 на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР