Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на

...
Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на
Коментари Харесай

Цената на петрола: Очаква ли се барел от 100 долара?

Средната цена на петрола на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) в четвъртък се намали за втори следващ ден до 95,01 $ за барел, осведоми петролният картел на уеб страницата си. В сряда един барел се продаваше за  95,82 $.

За установяване на цената на петрола на ОПЕК се употребява така наречен петролна кошница, включваща 13 сорта нефт за експорт на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт износ (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или „ Сахарска примес " (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Междувременно огромните хедж фондове вършат прогнози за цена от над 100 $ за барел, освен това - напълно скоро. Това прибавя подтик към ралито, провокирано от намаляването добивите и износа на Саудитска Арабия и Русия. Рияд и Москва удължиха до края на декември действието на решението за съкращаването на добивите с 1 млн. барела дневно. Това тласна цените на суровия нефт нагоре, като бенчмаркът вид „ Брент “ се търгува на нов годишен връх от 95 $ тази седмица, написа „ Файненшъл Таймс ”.

Борсовите и регулаторните данни допускат, че позиционирането на хедж фондовете е изострило близо 30-процентното повишаване на цените на петрола от юни насам. Скокът на покупките на фючърсите върху сорта „ Брент “ и американския WTI се форсира през последните две седмици.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР