Средната цена на жилищата в Пловдив вече е 1000 евро

...
Средната цена на жилищата в Пловдив вече е 1000 евро
Коментари Харесай

Имотите в Пловдив със средна цена от 1000 евро/кв.м., експерти съветват - инвестирайте!

Средната цена на жилищата в Пловдив към този момент е 1000 евро за квадратен метър. Увеличението на цените на имотния пазар за година към декември 2021, изчислено на база подписаните действителни покупко-продажби за парцели, е близо 10%.

Статистиката за смяната на цените на жилищата в Пловдив през първото тримесечие на 2022 към момента не е излязла, само че брокери предвиждат, че ще се регистрира най-малко още 4-5% растеж в цените .

Има ли балон?

Икономически специалисти са безапелационни, че балон на пазара на парцели няма. Преди няколко седмици в изявление световноизвестният професор по стопанска система от университета " Джонс Хопкинс " в Съединени американски щати - Стив Ханке, беше безапелационен, че покупката на парцел в България сега си заслужава, а качването на цените разяснява по този начин:

" Връщаме се на количествената доктрина за парите. Парите задвижват стопанската система и в случай че увеличите наличността на пари, което се случи, откогато почна COVID-19, към 1 до 9 месеца по-късно цените на активите скачат. Какво са цените на активите? Те включват и недвижимите парцели. Имаме голям растеж в цените на парцели в Съединени американски щати, поради увеличеното предложение на пари към 9 месеца след началото през февруари 2020 година Същото се случва в Европа . Според мен парцелите са добра отбрана против инфлацията . Ако погледнете издадените позволения за градеж в България съвсем са се удвоили от 2016 година Н е виждам балон, а нещо, което е задвижено от огромното нарастване в предлагането на пари . Всъщност поредността е следната – наличността на пари скача, цените на активите нарастват сред 1 и 9 месеца по-късно, след това същинската стопанска система се усилва до 6-12 месеца по-късно и след едвам 12-24 месеца застига и инфлацията. Тя се бави много по отношение на първичното увеличено предложение на пари. В момента бих споделил, че може малко да сте се забавили, само че в случай че ви предложат добра ипотека и намерите прелъстителен апартамент в София – аз бих го купил ", уточни професорът.

Кога да влагаме?

Най-голямата неточност във времена на рекордна инфлация е да се отсрочва вложението на пари, а в България покупката на парцел е извънредно печеливша алтернатива, поддържа изказванията Ана Симидчиева, брокер с имотната компания TrafficProperties .

" Имам клиенти, които през миналата година имаха предпочитание да закупят парцел, само че показаха, че ще изчакат идната, когато " балонът ще се спука ". Реалността демонстрира какъв брой неверно решение бе това. Неактивните пари се обезценяват извънредно скоростно. Освен това цените на пазара непрестанно се повишават - това, което през днешния ден се предлага на една цена, на следващия ден може да бъде на друга. Най-ярък образец за това са цените при новото строителство, които се чака да се повишат доста, поради рекордните нарастване в строителните материали и най-много в арматурното желязо ", показва Симидчиева.

Как да изберем?

По думите ѝ, с цел да се предпазят от рисковете на пазара, жителите би трябвало да избират единствено доверени вложители и строители.

" При лавинообразното повишаване на цени има опасности, изключително при покупка на парцел на зелено. Там обичайно цените са по-ниски, само че в случай че видите нереално евтини предложения, проверявайте строителите. Ако са заложени ниски стойности, рискът планът да не бъде приключен и вие да пандизите пари без да получите апартамент, е огромен. Хората помнят какво се случи с няколко комплекса в взрива на строителството през 2008 година. Всичко това може да се избегне, в случай че се изследват вложителите и строителите и се избират единствено реномирани ", карегорична е Симидчиева.

Тя предизвести и за вероятно повишаване на цените по договорите на постройките в строителство. То е допустимо, тъй като калкулацията на крайната продукция е била направена на цени на строителните материали, които изобщо не са съответни към днешна дата и то с разлики от 30-40% .

Какъв ще е ходът на цените?

Брокерката уточни, че сега междинната цена на кв.м. в централните елементи на Пловдив минава 1200 евро . Най-скъпи са парцелите в кв. " Капана ", в Стария град, към Главната улица на Пловдив и в кв. " Младежки рид ". Най-евтино остава в ромските квартали, само че там съвсем няма искащи да закупят жилища.

" Много зависи от положението на парцелите, само че остарялото строителство също се оскъпи фрапантно - по данни от Национален статистически институт над 13% на годишна база . Ръстът на цените има своето разумно пояснение в повишаването на довършителните действия, мебелите и всички други действия и артикули за ремонт и обзавеждане на жилищата ", показва Симидчиева.

Все още лихвите по заемите са извънредно ниски и на процедура огромен % от хората могат да създадат инвестиция в жилище посредством ипотека. Експертите на имотния пазар проучват, че банките имат задоволително свободни запаси, с цел да се резервира тази наклонност.

Според Симидчиева цените на парцелите ще продължат да порастват, а в най-лошия случай ще останат на тези равнища. Не се чака обаче никакво поевтиняване, а поради несигурните времена, в които живеем, спестяванията би трябвало да бъдат вложени в нещо, което най-малко ще резервира покупателната дарба на парите.

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в областта на охранителната активност, връзките, превоз, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при сделки на парцели, отдаване чартърен, строителство, консултантски услуги, пазарни разбори и други услуги, свързани с имотния бранш. Наред с това компанията предлага подпомагане при разпределяне на заеми, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага настоящи предложения и разполага с огромна база данни от парцели и купувачи, както и подробна информация и фотоси от всички предложения. Агенцията обезпечава и всички услуги, нужни на клиента: план за интериорни решения, осъществяване на довършителните действия, домоуправа и менажиране на парцела, в случай че е закупен с капиталова цел. Подробна информация и съвещания можете да получите на тел. 0876797979.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР