Средната цена на А95 падна през последните дни под 2.90

...
Средната цена на А95 падна през последните дни под 2.90
Коментари Харесай

Бензинът поевтинява преди коледните празници до 2,70 лв./л

Средната цена на А95 падна през последните дни под 2.90 лева за литър, демонстрират данните от платформата Fuelo. Така най-масово продаваният бензин в петък се търгуваше приблизително за 2.87 лева като за последния месец той е поевтинял с 8 стотинки.

Дизелът остава безценен, само че цената му също леко върви надолу - с 5 ст. за месец до 3.30 лева на литър. По-чувствително поевтинява метанът - с 1.60 лева за от началото на ноември, и сега се продава за 3.31 лева за кг.

При тези цени потребителите получават отстъпка от 25 стотинки на литър. В сряда служебният кабинет гласоподава спомагателни 38 млн. лева за удължение използването на отстъпка от 25 ст. от литър гориво до края на декември.

" В идващите две седмици ще сме очевидци на още по-ниски цени. Цените на дизела чакаме да паднат под 3 лева на литър, а на бензина - под 2.70 лева ", предвижда Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Така в интервала на Коледните празници и засилените пътувания по това време на годината, потребителите ще зареждат колите си на сензитивно по-ниски цени.

От Асоциацията на търговците и вносителите на горива показват, че в последните седмици се следи сериозен спад на интернационалните пазари на крайните артикули дизел и бензин с над 250 $ и това следва да се отрази на колонките у нас до 2-3 седмици. След към 10 дни спадът в котировките на суровия петрол ще се отрази и на цените на едро на най-големия производител на Балканите - бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим ", уточни Хаджидимитров. Според него цената на едро на бензина и дизела ще падне с към 15-16 стотинки.

 

ВНИМАТЕЛНО С ОТСТЪПКИТЕ

Собствениците на бензиностанции са внимателни в мненията си дали отстъпката от 25 ст. би трябвало да остане и даже да се усили след Нова година, както дават обещание другите политически партии. Търговците са скептични и към проектите на служебния кабинет за нова огромна стратегия за подкрепяне въз основата на по-големия налог облага, който се чака от " Лукойл Нефтохим " за тази и идната година.

" Горивата поевтиняват поради спада на цените на суровината на интернационалните пазари. Това преразпределение на средства за обезщетения посредством частни компании, каквито са бензиностанциите, не е най-хубавият вид. Работата на търговците се усили трикратно, а от отстъпката се възползват най-много богатите консуматори. Надявам се да има различен вид за помощта ", разяснява Хаджидимитров.

" Трябва да се обмисли деликатно новата скица на обезщетения. Сега част от по-малките търговци не могат да обезпечат отстъпката от 25 ст. на литър, защото тя се дава от бензиностанцията, а след това бизнесът си я получава от страната и по този начин на процедура я кредитира. Кредитът е към 10 милиона лева дневно. Ако страната желае да усили помощта, то този заем ще стане още по-голям и ще стане непостижим за бензиностанциите – т.е. не е това механизмът, който би трябвало да се ползва ", счита и Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

 

ПЕТРОЛЪТ ПАДНА ПОД 82 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ

Цените на суровия нефт претърпяха няколко внезапни спада през последните дни. Работната седмица приключи със междинна цена 81,52 $ за барел, оповестиха от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК). В сряда вид " Брент " поевтиня с 3% и се търгуваше за 85,80 $ за барел, а американският лек недопечен нефт WTI - с 2,% към 78,70 $ за барел. Този спад бе повлиян от информацията от предния ден, че групата на седемте стопански най-мощни страни Г-7 преглежда опцията за таван на цената на съветския морски нефт в диапазона от 65-70 $ за барел.

Г-7, в това число Съединените щати, както и целият Европейски съюз и Австралия възнамеряват да вкарат тавана на цените за износа на съветски нефт по море от 5-и декември, като част от глобите по отношение на Русия за нахлуването ѝ в Украйна. Идеята на тавана е да се забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с съветски недопечен нефт, в случай че се продава над избрана цена.

Европейските дипломати в договарянията обаче считат, че обсъжданият ценови таван е прекомерно висок, заяви организация Блумбърг. Руският нефт се търгува със забележителна отстъпка спрямо Брент - към 65 $ за барел. Ако таванът на цените на Г-7 за съветския нефт бъде избран на сходно равнище, това няма да навреди доста на Русия и респективно на международните петролни доставки, считат специалистите. През седмицата различията не бяха изгладени и договарянията не престават в понеделник, защото страни като Полша упорстват за доста по-нисък таван от към 30 $ за барел.

Влияние върху спада на интернационалните котировки на суровия нефт оказва и намалялото търсене от Китай, най-големият вносител на нефт в света. Страната продължава с локалните строги локдауни поради политиката за " Нулев коронавирус ". Властите в столицата Пекин помолиха жителите да не напущат града, в случай че не е належащо, с цел да се ограничи разпространяването на вируса.

Източник: " Сега "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР