Средната продължителност на живота в България е 71,9 години, обявиха

...
Средната продължителност на живота в България е 71,9 години, обявиха
Коментари Харесай

Жените живеят със 7,5 години повече от мъжете

Средната дълготрайност на живота в България е 71,9 години, оповестиха от Национален статистически институт. Българите живеят най-кратко по отношение на хората в другите страни от Европейски Съюз. Най-продължителен е животът в Испания (средно 83,3 години), Швеция (83,1 години), Италия и Люксембург (по 82,7 години), демонстрират данни на Евростат. Животът в България е с към 10 години по-кратък от междинния за страните от Европейски Съюз, заяви " Труд бг ".

Средната дълготрайност на живота при мъжете в България е 68,3 години, а при дамите е със 7,5 години по-висока - 75,8 години. За последните 10 години продължителността на живота е намаляла освен в България, а и в останалите страни от Европейски Съюз поради нарасналата смъртност по време на пандемията. Но съгласно прогнозите на Евростат продължителността на живота ще нараства и ще се усилва делът на хората на възраст над 85 години.

В България междинната дълготрайност на живота в градовете е с 3 години по-висока (72,8 г.) в сравнение с в селата (69,8 г.). Продължителност на живота варира от 69,4 години в област Видин до 74,8 години в София (столица). Това демонстрира, че значително значение за продължителността на живота имат опазването на здравето и приходите. Здравеопазването е по-добро в градовете. В София са най-високите заплати и продължителността на живота е най-голяма, до момента в който най-ниски са приходите във Видин, където и животът е най-кратък.

Очакваната дълготрайност на живота за навършилите 65 години е още 14,2 години, като за мъжете и дамите тя е надлежно 12 години и 16,1 години. Това значи, че даже откакто възрастта за пенсиониране на мъжете и дамите си изравни, дамите ще взимат пенсията си приблизително с към 4 години по-дълго време от мъжете. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, само че най-голяма е разликата сред двата пола в област София (8,4 години), а най-малка - в област Шумен (5,9 години).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР