Средната продължителност на живот на чау-чау е 11-13 години, като

...
Средната продължителност на живот на чау-чау е 11-13 години, като
Коментари Харесай

По колко живеят кучетата чау-чау?

Средната дълготрайност на живот на чау-чау е 11-13 години, като тези кучета може да се каже, че са особени. Причината за това е, че са били изкуствено отглеждани в продължение на доста години в Китай. Продължителността им на живот зависи от голям брой фактори, като да вземем за пример физическо натоварване, приемственост, грижи, пол, хранене на кучето, постоянни профилактични прегледи. Понякога, в случай че стопаните им са се грижили чудесно за тях и генетиката им е добра, тогава кучетата чау-чау могат да живеят даже 15-17 години.

При тази порода се вижда закономерността, че мъжките кучета живеят по-малко спрямо женските. Причината за това е, че са доста по-податливи на болести на нервната, ендокринната, храносмилателната, костната и пикочно-половата система. Те по-често страдат и от захарен диабет, хипотиреоидизъм, хранителни разстройства, кучешка дисплазия на ставите, аденоми и простатит.

Как кастрацията въздейства на продължителността на живот на чау-чау?

Относно тази операция не може да се даде еднопосочно мнение, защото убежденията на експертите се разделят някъде по средата. При тази порода обаче въпреки всичко последователите на процедурата са много повече, в това число и на много медицински експерти.

Причината за това е, че кастрираните кучета живеят приблизително с към 2-3 години повече, защото по-рядко страдат от заболявания на пикочо-половите органи, простатит и аденом на простатата. Важно е след кастрацията да се поправя малко храненето на кучето, защото по време на възстановителния интервал мъжките имат потребност от приема на повече храни, които са богати на белтъци и въглехидрати. Самите порции не трябва да са огромни, защото кастрираните кучета страдат доста по-често от кучешко затлъстяване и са по-податливи на захарен диабет.

При женските раждането понижава риска от развиване на кисти на яйчниците. Тази патология е много сериозна и се отнасят към предраковите положения. При отсъствието на навреме лекуване, може да се откри злокачествено новообразувание, което да понижи доста живота на кучето.

От какво зависи какъв брой дълго живее чау-чау?

Важно е да изкарвате на разходка чау-чау по 2-3 пъти дневно заран и вечер. Първата разходка на кучето не би трябвало да е по-кратка от 20-30 минути.

Трябва да се грижите и за вярното хранене на чау-чау, защото то оказва огромно въздействие на продължителността на живот на чау-чау. Освен това те са много по-предразположени към проблемите с храносмилателната система. Рационът им би трябвало да включва:

- Немазно месо, да вземем за пример свинско, пилешко и говеждо;

 Чау чау

- Риба без кости;

- Млечни продукти;

- Каши и супи;

- Варени яйца;

- Задушени зеленчуци;

- Варени картофи;

- Плодове.

Възрастните кучета чау-чау се хранят по 2-3 пъти дневно, а дребните - 6 пъти на ден, като това зависи и от масата на тялото. Теглото на здравото куче би трябвало да е към 40 кг.

Породата чау-чау е много предразположена към някои кучешки болести, като измежду тях са следните патологии:

- Болести на сърцето, стеноза на аортата и митралната клапа, коронарна болест;

- кучешки диабет, хипотиреоидизъм, заболяване на надбъбречните жлези.

- Дисплазия;

- Гастрит, язви на стомаха и дванадесетопръстника;

- Нарушения на централната нервна система;

- Кисти на яйчниците, пикочно-половите аденоми и простатит;

- Онкологични новообразувания.

Породата чау-чау е по-трудно податлива на дресировка, тъй че за тази цел ще се наложи да сте по-търпеливи и старателни, с цел да можете да ги обучите. Тези палета не се отнасят към дълголетните породи кучета.

Затова е изключително значимо да се грижите добре за тях, с цел да можете да удължите продължителността на живота на чау-чау.

 Куче от породата чау чау

Животните се къпят съгласно това, какъв брой се е замърсила козината им. Важно е да се грижите за козината на чау-чау, за нейния искра и здрав външен тип, като в случай че забележите промени на козината, макар постоянните ви грижи, би трябвало да заведете кучето ви на ветеринар, защото това може да е признак на някое заболяване. Важно е и да преглеждате ушите, носа, очите, устната празнина, забележимите лигавици, крайниците и лапите.

Продължителността на живот при чау-чау зависи от:

- Физическо развиване и натоварване;

- Порода;

- Почивка;

- Пълноценен и здравословен хранителен режим;

- Балансирана диета;

- Социализация;

- Грижи.

Всички тези качествени индикатори зависят от стопаните им и какъв брой отговорно се отнасят към грижите за кучето си. По този метод се образува и устойчивостта им към стрес, която също оказва въздействие на качеството на живот на питомците и предразположеността към разнообразни заболявания. Балансираното хранене на любимеца залага основите на крепкото здраве, по тази причина е значимо да се грижите от най-ранна възраст за рациона на питомеца ви. В старостта си породата чау-чау има болести, в това число утежняване на слуха, зрението, проблеми с пикочната система.

Още една причина, която може доста да редуцира продължителността на живот е затлъстяването при кучето. Излишното тегло въздейства зле на здравето на чау-чау, засягайки доста сърдечно-съдовата и костната система. Именно по тази причина е значимо да храните кучето си здравословно, с цел да можете да контролирате този развой и тежестта им. Редовните профилактични прегледи, имунизиране, своевременната здравна интервенция са още един фактор, който е доста значим, с цел да удължите живота на чау-чау. Постоянните грижи въпреки всичко оказват доста значима роля и могат да усилят виталния цикъл на любимците ви.

Според експертите съществува директна взаимозависимост сред породата и годините, които кучето живее. Въпреки това човешкият фактор, а точно храненето, изискванията, физическата интензивност и други оказват огромна значение. Именно по тази причина е значимо да се грижите добре и да сте виновни стопани, защото по този начин освен ще подобрите качеството на живот на чау-чау, само че и продължителността.

Ако и вие желаете такова пухче, вижте тези разгласи и цени за чау-чау.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР