Средната месечна заплата в ИТ сектора е почти 3 пъти

...
Средната месечна заплата в ИТ сектора е почти 3 пъти
Коментари Харесай

ИТ секторът привлича всеки втори младши специалист


Средната месечна заплата в ИТ бранша е съвсем 3 пъти над междинната за страната, по данни на Национален статистически институт
(снимка: CC0 Public Domain)

Професионалистите, решили да се развиват в ИТ бранша през 2020 година без предходен опит в сферата, са се нараснали фрапантно по отношение на 2019 година Близо половината (46,94% ) от младшите експерти са се насочили към кариера в ИТ бранша, сочат данни от кариерното събитие за квалифицирани фрагменти Career Show.

Причините за засиления интерес към кариерно развиване в областта на осведомителните технологии са сложни, само че ясно обусловени от постоянния напредък в ИТ промишлеността и превръщането ѝ в един от движещите фактори на българската стопанска система, разясниха създателите на отчета.

По данни на Българската асоциация на софтуерните компании за положението на софтуерния бранш у нас към 2020 година, ИТ промишлеността е най-бързо растящата, с 10% растеж на приходите през 2020 на фона на 5,5% спад на Брутният вътрешен продукт на страната.

В допълнение, ИТ секторът държи състезание по мярка на хонорари и предлагани благоприятни условия. Според информация на Националния статистически институт, междинната месечна заплата в бранша е достигнала 3500 лева през последното тримесечие 2020 година – съвсем 3 пъти над междинното за страната.
още по тематиката
От своя страна, отворените позиции за механически експерти варират сред 2-3 хиляди като прогнозите са да се усилят двойно в идващите няколко години, а потребността от ИТ експерти нараства осезаемо.

Според класацията на HackerRank, България се подрежда на 12 място измежду 50-те страни с най-хубави разработчици на програмен продукт и на 2 място измежду Java разработчиците. Като един от най-популярните езици за програмиране, ясно изразено желание към Java се вижда и при разбор на уменията както на младшите, по този начин и на опитните ИТ експерти, като HTML/CSS и SQL са идващите по известност.

Засиленият интерес към кариерно развиване в ИТ бранша и „ гладът ” за механически експерти не значат безпроблемен развой по асортимент на личния състав. Нарастващите кариерни благоприятни условия в бранша и високите условия както от страна на работодателите, по този начин и от страна на претендентите, основават предпоставки за голям брой провокации пред търсещите и предлагащите работа.

„ Пазарът на труда в ИТ бранша е може би най-динамичният сега. Повишеното търсене на тех гении и осъзнатостта, че намирането на верния претендент е двустранен развой, слага на напред във времето нуждата да се мисли отвън кутията и в центъра на вниманието да се сложи работодателската марка ”, разяснява Симона Харизанова – съосновател на Career Show.

Кариерното онлайн събитие  на 19 и 20 май т.г. ще се опита да потвърди, че „ процесът по асортимент на верния претендент или шеф може да бъде сполучлив, бърз и прелестен ”, по думите на Харизанова. Предвидени са персонални видео срещи сред работодатели и претенденти, интерактивна стратегия с полемики, виртуални демонстрации и уъркшопи, водени от международно приети специалисти от Microsoft, Гугъл и Product Hunt.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР