Средната дължина на костенурките Карета е около 1 метър, като

...
Средната дължина на костенурките Карета е около 1 метър, като
Коментари Харесай

Костенурка Карета - какво трябва да знаем

Средната дължина на костенурките Карета е към 1 метър, като доближават приблизително до 140 кг. Това ги прави едни от най-едрите морски костенурки на планетата.

Най-големите екземпляри обаче могат да доближат и до 3 метра и цели 450 кг. Кожата им е жълто-кафява, а корубата им е малко по-червеникава на цвят. Докато не станат възрастни, този тип костенурки нямат полови белези. След това мъжките развиват по-дебели опашки и по-малки пластрони (долната част на черупката). Независимо от размера си, Каретата се доста бързи – плуват с над 30 км./ч.

Костенурките Карета населяват Атлантическият, Тихият и Индийският океани, както и Средиземно и Карибско море. Смята се, че са доста ниско репродуктивни. Женските, които излизат на сушата, снасят сред 100-150 яйца с размер към 40 милиметра. Снасянето става всяка нощ в продължение на към 2 седмици. В едно гнездо може да има дребни от няколко татковци.

Костенурчетата се излюпват след към 2 месеца, постоянно нощем. След което поемат към водата, като единственият им справочник е лунната светлина. Морето ги отнася надалече, а оживелите доближават полова зрялост след към 20-30 години. Тогава се завръщат на същия плаж, с цел да основат ново потомство. Понякога преплуват стотици, даже хиляди километри, с цел да се върнат до родното си място.

След като снесат, се счита, че през идващите 2-3 години женските не са способни на ново потомство. Средната дълготрайност на живота им е сред 47 и 67 години.

Костенурките Карета имат мощни челюсти, с които захапват плячката си и елементарно съумяват да разрушават кости и черупки. Основната им храна са разнообразни ракообразни, даже омари и рапани, миди, риби и медузи, само че също по този начин се хранят с водорасли и други морски растения. Прекарват съвсем целия ден във водата. Могат да устоят цели 4 часа, без да си поемат въздух, по тази причина и обичат да стоят с часове по морското дъно.

Костенурките Карета се считат за заплашен тип и търговията с тях е безусловно неразрешена. Много от костенурките умират хванати в риболовен мрежи или от индустриални замърсявания. Гнездата им на сушата пък са застрашени от строителство по плажовете и пренаселване на морските крайбрежия.

Както към този момент споменахме, дребните костенурки се ориентират към водата от лунното отражение. Светлините от заведенията и морските питейни заведения обаче ги дезориентират и доста от тях не съумяват да оцелеят, изгубени в пясъците.

Макар и рядко се е случвало костенурки Карети да бъдат видяни и в акваторията на Черно море. Те попадат в него изцяло инцидентно, преминавайки през Дарданелите и Босфора.

 Закинтос - заливън на костенурките Карета

Край нашите крайбрежия са улавяни костенурки Карета два пъти – при Приморско и Шабла. Те обаче са запазената марка на гръцкия остров Закинтос, където е и една от най-големите популации на този тип костенурки. Всяко лято те се завръщат там, с цел да снесат яйцата си. Сред най-търсените туристически атракции на Закинтос е утринното плуване измежду Карети.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР