Средната брутна учителска заплата догодина ще достигне 1500 лева, заяви

...
Средната брутна учителска заплата догодина ще достигне 1500 лева, заяви
Коментари Харесай

Вдигат драстично учителската заплата от догодина

Средната брутна учителска заплата следващата година ще доближи 1500 лв., съобщи просветният министър Красимир Вълчев на семинар в Правец. През 2021 година тя ще доближи близо 1800 лв., с което ще бъде изпълнено обещанието на държавното управление за двойно нарастване на учителските заплати по отношение на началото на мандата.

За бюджетната 2020 година ще бъдат планувани в допълнение 360 милиона лв. за възнагражденията на педагозите. През 2021 година ще бъдат отпуснати в допълнение още толкоз.
Над 700 хиляди възпитаници ще прекрачат прага на учебно заведение на 16 септември. Близо 60 хиляди от тях се чака да бъдат първокласници, само че окончателната численост ще бъде ясна едвам след началото на образователната година. Между 50 и 60 учебни заведения ще продължат ремонтите си и след 16 септември, а 7 ще стартират в други здания поради проточили се поправки. Министър Вълчев съобщи, че през тази и предходната година са извършени най-вече поправки като това лято те са били в над 1000 учебни заведения.

Очаква се в границите на образователната година ремонтни действия да стартират и в други учебни заведения по програмата " Региони в напредък " като е допустимо учениците от тях да бъдат преместени в други здания. Ще продължи работата по механизма за обгръщане и задържане на учениците от проблемите региони в клас. По данни на МОН 25 хиляди възпитаници сега се търсят без да е ясно къде са, а 19 хиляди са били открити, само че родителите им са отказали да ги пуснат на учебно заведение.

Според министър Вълчев едно от сериозните провокации тази година ще бъде това, че се чака сред 4000 и 4500 учители да навлязат в пенсионна възраст. " Засега няма да има рецесия, само че идващите години ще са проблематични ", уточни той. Най-остро се усеща дефицитът с преподавателите по IT и британски език. Най-много места са оповестени за учители в детските градини и в начален стадий, само че просто повода е, че в тази сфера и преподавателските щатове са най-вече. Най-трудно се намират учители по физика и математика, химия, по професионална подготовка, както и ресурсни учители. От МОН оповестиха, че от тази година ще предложат парите за деца със специфични просветителни потребности да бъдат ориентирани и към частни учебни заведения и детски градини, с цел да могат и техните възпитаници да употребяват ресурсни учители.

Министър Вълчев съобщи, че към момента доста мъчно се намират кандидат-студенти, които да учат " Педагогика на образованието по... ". Това са в действителност преподавателите по обособените предмети. Единици учат за даскали по математика и физика, а от 5050 възпитаници с най-високи оценки едвам 122 кандидат-студенти са избрали учителската специалност.
Само едно ново учебно заведение ще бъде намерено в цяла България. То е в Бяла и ще бъде намерено персонално от премиера.

Източник: стандартнюз
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР