Средната брутна работна заплата в страната достига 1668 лв. (1294

...
Средната брутна работна заплата в страната достига 1668 лв. (1294
Коментари Харесай

През март средната заплата е растяла по-бавно от инфлацията

Средната брутна работна заплата в страната доближава 1668 лева (1294 лева нето) през март и пораства с 11.2% по отношение на същия месец на миналата година, демонстрират данните на Национален статистически институт. За съпоставяне, през март беше 12.4%, т.е. темпът на нарастване на приходите към този момент стартира да се забавя спрямо този на потребителските цени. На тримесечна база обаче междинната заплата пораства с 9%, до момента в който инфлацията е 5.2%.

И макар, че множеството, най-вероятно за огромна част от работещите нарастването мъчно ще покрие растящата инфлация.

Броят на наетите също се усилва, само че с малко - с 11.2 хиляди по отношение на март 2021 година, или с 0.5%. Най-голям номинален растеж на хората на трудов контракт има в секторите опазване на здравето и ИТ, до момента в който намаляване се регистрира в строителството и преработващата индустрия.
Обръщане на тренда
За разлика от последните няколко години обаче, през първото тримесечие на 2022 година междинното заплащане в обществения бранш се е увеличавало с по-бавен ритъм по отношение на това в частния бранш. Така в края на март то доближава 1618 лева, или с 66 лева под междинната заплата на работещите в останалата част на стопанската система. В резултат - междинната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 година в публичния бранш нараства с 1.8% на годишна база, а в частния - с 11.6%
Реклама
Ефектът се вижда и по процентното нарастване на заплатите в бранш държавно ръководство, където през март статистиката регистрира спад от 0.5%. В секторите обучение и опазване на здравето, където по-голямата част от наетите също са в обществения бранш, възнагражденията не престават да порастват, само че с доста невисок ритъм от под 4%.

Това събитие обаче може да се окаже краткотрайно - от април минималната работна заплата беше нараснала до 710 лева, държавното управление реши да резервира и вкара в главната заплата коронавирус добавките за работещите в опазването на здравето, както и да продължи растежът на учителските хонорари.
Заплатите по браншове
За интервала яуари-март 2022 година междинната месечна работна заплата нараства с съвсем 9% по отношение на същия интервал на 2021 година, като най-голямо продължава да е нарастването в секторите, които бяха измежду най-засегнатите от коронавирус рецесията - хотели и заведения за хранене (22%) и спорт и развлечения (24%). И това не е инцидентно -.
Реклама
Туристическият бранш остава единственият, в който през първото тримесечие на годината междинната брутна заплата е под 1000 лева, само че с доста малко, тъй като доближава 996 лева Традиционно най-високото приблизително заплащане регистрира бранш ИТ и далекосъобщения, като през първите три месеца на предходната година то е 4298 лева

Статистиката регистрира и растеж на възнагражденията на районно равнище. В София междинната брутна заплата към март към този момент доближава 2340 лева (13% растеж по отношение на същия месец на 2021 г.).Ножицата в заплащането сред столицата и останалата част от страната продължава да е голяма като последваща по ред област с най-висока междинна заплата е Стара Загора (1473 лева.). Останалите пет области, в които възнагражденията са над 1400 лева са София област, Пловдив, Варна, Враца и Габрово. В дъното остават Благоевград (1078 лева.) и Видин (1099 лева.)
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР