Средната брутна месечна заплата в страната през юни достига 1505

...
Коментари Харесай

Заплатите растат с двуцифрен темп през второто тримесечие

Средната брутна месечна заплата в страната през юни доближава 1505 лева или с 11.1% над равнището си през същия месец на предходната година, демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ). За тримесечието покачването е още по-значително - междинните хонорари нарастват със приблизително 14.1% до 1525 лева бруто или 1183 лева нето.

На процедура обаче единствената област, която регистрира междинни стойности над това равнище, е столицата.

Разликата сред публичния и частния бранш продължава да пораства през второто тримесечие - до момента в който работещите в обществената сфера получават приблизително с 19.5% повече по отношение на година по-рано, заплатите в частния се покачват с 12.3%.

Бързият напредък на заплатите в страната се дължат на няколко фактора - от една страна, тази година още веднъж беше нараснала минималната работна заплата, този път с 6.6%. От друга страна пък са нарастванията на хонорари на работещите в бюджетния бранш, измежду които и спомагателните тласъци за тези на първа линия в пандемията. Трети фактор в някои сфери, макар спешната 2020, остава дефицита на квалифицирани фрагменти, което пък покачва конкуренцията в търсенето на работна ръка и подвига междинните хонорари.
Туризъм, здраве и просвета
Най-значително на годишна база през второто тримесечие е нарастването на междинните хонорари в хотели и заведения за хранене - с цели 45%. Това, частично, е резултат от ниската база, когато през април-юни предходната година междинните заплати в бранша се намалиха. От друга - това е най-нископлатения бранш в страната (и остава подобен макар забележителното повишение) и висок ритъм на напредък не би трябвало да е изненада. Значително нарастване на междинните заплати има и в опазването на здравето - с 31% до 1753 лева приблизително месечно, като тук евентуално фактор са спомагателните хонорари за медицински личен състав в пандемията. Друг нископлатен бранш - просвета, спорт и развлечения, също регистрира доста нарастване на заплатите - с 25.2% през второто тримесечие на годишна база до 1237 лева, а малко зад него е и държавно ръководство с 24.1% растеж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР