Средиземноморски циклон преминава над Балканите от запад на изток, създавайки

...
Средиземноморски циклон преминава над Балканите от запад на изток, създавайки
Коментари Харесай

Опасно време - днес и утре не забравяйте чадъра!

Средиземноморски циклон минава над Балканите от запад на изток, създавайки причина за превалявания. В същото време, точно поради тази неустойчивост, в страната нахлува и по-топъл въздух, който държи температурите над нормалните.

Валежите у нас към този момент започнаха в някои региони на Западна и Северна България. В хода на деня ще е облачно и ще вали по-интензивно и на повече места в западната половина на страната, до момента в който на изток дъждът ще е по-оскъден.

За денонощието най-значителни количества ще паднат в крайния Северозапад и в западните планински масиви. В тези региони има предпоставки за нараснали речни равнища и активиране на свлачищни процеси. Атмосферната циркулация през идващите два дни разрешава и образуването на купесто-дъждовна облачност с гръмотевична интензивност.



Вятърът в неделя ще остане южен, изключително мощен по планините и в Източна България. Скоростта на поривите ще доближава 100 км/ч. Температурите ще останат по-високи от естественото и ще се движат от 12-13 на Северозапад до към и малко над 20 в някои области на изток.

Ще остане топло за сезона с оптимални температури сред 17° и 22°, по-ниски в крайните северозападните региони, където ще вали съвсем без спиране, както и към Дунав, там вятърът ще е от изток-североизток. Минималните температури също ще са относително високи - сред 8° и 13°, тук-там в Източна България до 16°. В София минимална температура към 8°, оптималната 16°-17°.

Над Черноморието ще има забележителна облачност, само че единствено на обособени места ще превали слаб дъжд. Ще духа сдържан и мощен юг-югозападен вятър. Максимални температури ще бъдат сред 18° и 23°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.



Времето в планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, над 2200-2300 метра сняг. Ще духа мощен и плевел югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра към 11°, на 2000 метра - към 5°.

Започналите превалявания в неделя ще продължат през нощта и в понеделник, като към края на деня ще са най-вече в южните и източните региони. На Запад следобяд облаците ще се раздират. Ще нахлува леден въздух, с който температурите ще се намалят осезаемо. Така по-високо в планините ще превали сняг.

Във вторник в часовете до обяд ще има условия за мъгли, само че слънцето ще се покаже. По-късно следобяд още веднъж ще се заоблачи. В сряда и четвъртък се чака нов циклон да донесе още превалявания. Около края на седмицата вероятността за превалявания ще намалее, само че температурите ще останат по-ниски с дневни стойности сред 7 и 12 градуса.

Снимки: Нова телевизия
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР