Средиземноморската диета е една от най-актуалните в момента и често

...
Средиземноморската диета е една от най-актуалните в момента и често
Коментари Харесай

Колко полезни са маслините

Средиземноморската диета е една от най-актуалните сега и постоянно се предлага поради това, че оказва помощ за намаляването на възпаления в тялото, усъвършенства когнитивната функционалност и поддържа здравето на сърцето. Тази диета се състои от разнообразни типове храни, измежду които са и маслините - основните герои в този материал.
 Маслините и кои са непредвидените изгоди от потреблението им за здравето ни
Неочакваните изгоди от маслините

Повече от просто апетитен плод

Оказва се, че те са изключително потребни и то във всичките си разновидности, като е най-добре в хранителния ни режим да участват както черни, по този начин и зелени. Ето и кои са главните пет изгоди от яденето на този апетитен плод.

Маслините се състоят най-вече от здравословни мазнини, 74% от които са така наречен олеинова киселина. Тя съставлява мононенаситена лой, за която е известно, че оказва помощ при възпаления. Приемането на мононенаситени и полиненаситени мазнини, изключително когато заместват наситени и трансмазнини, доста оказва помощ на цялостното ни здраве.

Освен усъвършенстваното здраве, друго преимущество от приемането на умерено количество здравословни мастни киселини е подобряването на мозъчната функционалност. Маслините и зехтинът съдържат фенолни съединения, за които е потвърдено, че могат да оказват помощ за предотвратяване от Алцхаймер и деменция. Има и наблюдения, че хората, които одобряват мононенаситени мазнини, постоянно имат по-високи равнища на невротрансмитера ацетилхолин, който ни е нужен за по-добра памет.
 Снимка 611025

За маслините се знае още, че съдържат диетични фибри. А както ни е известно, приемането на фибри е един от главните ключове към това да имаме крепко сърце, здравословни равнища на холестерол, положително храносмилане и дългоденствие.

Заради наличието на мононенаситени мазнини маслините са едни от най-полезните за сърцето храни. Доказано е, че този вид мазнини оказва помощ за намаляването на риска от смъртност, инсулт и сърдечно-съдови болести. Мононенаситените мазнини също по този начин оказват помощ за намаляването на " неприятния холестерол " (LDL) и повишението на " положителния холестерол " (HDL), което от своя страна е добре за сърцето.

Освен всичко останало, маслините са богати и на антиоксиданти, в това число витамин Е и фенолни съединения. Тези антиоксиданти са възпиращо средство против увреждането на клетките, породено от свободните радикали, които могат да навредят на тялото ни. Да не забравяме, че маслините са и превъзходен източник на желязо, от който се нуждаем, с цел да сътворяваме и генерираме червени кръвни кафези, които придвижват О2 в тялото ни.
 Как маслините стават годни за ястие
Как маслините стават годни за ястие

От дървото до зехтина - пътят на маслината до нашата софра

След всичко разказано дотук, надали има останали подозрения, че маслините са измежду най-полезните плодове. Но както с всяка храна, би трябвало да внимаваме с количеството, което ядем. Заради натрия, който се съдържа в тях, несъразмерната консумация на маслини може да докара до високо кръвно налягане и нараснал риск от сърдечни болести, инсулт и проблеми с бъбреците. Затова целесъобразната дневна порция е от към пет или шест приблизително огромни маслини, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР