Средата на 50-те години. Рут Хандлър гледа дъщеря си Барбара

...
Средата на 50-те години. Рут Хандлър гледа дъщеря си Барбара
Коментари Харесай

Рут Хандлър завинаги промени света на играчките, когато създаде Барби

Средата на 50-те години. Рут Хандлър гледа щерка си Барбара по какъв начин играе с хартиени кукли и стартира да се замисля, че пазарът за момичешки играчки по това време е много стеснен. През 50-те години на предишния век куклите на пазара са най-вече кукли бебета, защото се допуска, че девойките желаят да си играят на майки. Но дъщерята на Хандлър и нейните другари не желаят да играят с такива играчки.

През 1956 година Рут Хандлър пътува до Германия и вижда куклата Bild Lili, която е доста по-различна от останалите играчки. Неин първообраз е героиня от комикси в немския таблоид Bild. Играчката е със съблазнителни женски форми и по това време се употребява най-вече като подарък за мъже. Когато вижда Bild Lili, в главата на Хандлър изкристализира концепцията за играчката, която желае да сътвори - кукла с женски форми, само че приспособена за деца.

 Рут Хандлър
© Pinterest

Рут Хандлър

Компанията, която основава Барби, е Mattel. Съдружници в нея са Харолд Матсън и брачният партньор на Рут - Елиът Хендлър. Компанията създава играчки, само че най-вече за момчета и концепцията за момичешка кукла не се приема добре. Съпругът на Рут й споделя, че никоя майка не би купила на щерка си тази кукла, която тя желае да направи. Хандлър обаче не се вслушва в тези думи и основава Барби - кукла с подчертани женски форми, необикновено тънка талия и дълги крайници.

Кръщава куклата на щерка си Барбара и публично я показва на Панаира на играчките в Ню Йорк през 1959 година Тази първа Барби е облечена в черно-бял бански и обута в обувки на ток. Съвсем предстоящо, майките намират куклата за прекомерно " полова ", само че дъщерите им се влюбват в нея. Само за първата година Mattel продава 350 хиляди кукли, а Рут Хандлър вечно трансформира света на играчките. Две години по-късно тя основава другар на Барби, който кръщава Кен на сина си Кенет.

През годините Барби търпи доста рецензии, изключително от страна на феминистките, които не утвърждават идеалните форми на куклата. По време на стачката за тъждество на дамите през 1970 година огромна част от дамите скандират: " Аз не съм кукла Барби. "

 Къща в жанр Барби
© Reuters

Къща в жанр Барби

Въпреки това обаче към този момент над 60 години Барби продължава да е най-популярната кукла в света, а около премиерата на игралния филм продажбата на играчки се усили още повече. Защо?
Според " Файненшъл таймс " дълголетието на Барби се дължи на нейния дух и адаптивност. През годините Рут Хандлър потвърди, че Барби не е единствено кукла, а в противен случай - тя се приспособява към изменящия се свят и надвишава рамките на елементарна играчка.

Веднага след триумфа на първата кукла Хандлър стартира да основава голям брой аксесоари, като стига до изобретяването на къща за Барби. Впоследствие стартира да приспособява куклата към изменящата се среда. Първата Барби в костюм на астронавт се появява през 1964 година - една година откакто Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Впоследствие стартират да се появяват кукли Барби с разнообразни специалности, друг цвят на кожата и неидеални форми. В опита си да отразява все по-голяма част от живота Mattel тази година пусна на пазара и Барби със Синдром на Даун.

 " Всяко дете да види себе си в куклата ": към този момент има Барби и със Синдром на Даун

Извън производството на играчки Mattel основава и редица кино анимации за Барби. Първата анимация " Барби в Лешникотрошачката " е от 2001 година и е последвана от над 40 анимации за известната кукла. Междувременно се появяват голям брой облекла и аксесоари в жанр Барби.

 Магазин в жанр Барби
© Reuters

Магазин в жанр Барби

Пикът на тренда доближи своя връх тази година с появяването на едноименния игрален филм с присъединяване на Марго Роби и Райън Гослинг. Рекламата на кино лентата стартира още преди година, като не се ограничи единствено до издание на тийзъри от лентата. Магазини и облекла в жанр Барби, кутия за играчки, в която всеки може да снима, къщата на Барби, която можеше да бъде наета през Airbnb - това е единствено част от съпътстващата маркетинг акция на кино лентата " Барби ".

Още с премиерата на 21 юли филмът сложи връх за най-касова премиера за годината в Северна Америка, спечелвайки 377 млн. $ от продажба на билети в международен мащаб, от които малко над 150 млн. са единствено в Съединени американски щати и Канада. Американското издание " Варайъти " разгласи, че разпространителите на кино лентата " Уорнър брос пикчърс " са създали най-хубавия маркетинг за годината. Интересът към куклите се увеличи още веднъж и цената им скочи с към 25%.

 Феноменът Феноменът " Барбихаймер " реализира исторически върхове в боксофиса

Макар и тази маркетинг акция да е обвързвана съответно с премиерата на кино лентата, тя също по този начин е част от общия блян Барби да не е просто играчка, а тренд, който се стреми да отразява изменящата се среда.

" Дълголетието на Барби се крие в нейния дух, а не във външния й тип. Ядрото на марката е концепцията да въодушевява девойките да мечтаят, имат вяра и творят. Можете да измененията външния тип на куклите, само че не и тяхната същина ", споделя Клоуи Прийс, доцент по маркетинг в бизнес учебното заведение ESCP.

 Продукцията на кино лентата Продукцията на кино лентата " Барби " е съдействала за международен дефицит на розова боя
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР